Tenis pod Kalvarijo: Kos upa, da bo nalogi kos

Aleš Mišič
27.05.2021 06:01
Novo vodstvo Branika bo dokončalo investicije v infrastrukturo, med prioritetami pa je tudi dvig tekmovalnega tenisa
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branikovci stavijo na najmlajše.
Sašo Bizjak

V dobrem letu so se menjave za krmilom mariborskega Teniškega kluba Branik kar vrstile. Ivana Gorjupa, ki je bele mušketirje z levega dravskega brega vodil šest let, je lanskega februarja nasledil Alan Perc, pred dnevi pa so na skupščini za novega predsednika ustoličili Aljaža Kosa. Čeravno sta tako Gorjup kot Perc odstopila iz osebnih razlogov, pa nikakor to niso predaje funkcionarjev teniškega kluba, ki je predlani zaznamoval stoletnico, saj nista odšla brez boja, ampak sta oba veliko prispevala k razvoju kluba. Novo ero je, potem ko je bil klub že skoraj pred razpadom, začel investicijsko usmerjen odvetnik, pod njegovim vodstvom je klub dobil prenovljeno dvorano in centralni objekt. Njegov naslednik, energetik, se je tudi zavedal, da je potrebna ustrezna infrastruktura, tako da je že pripravljena dokumentacija in zagotovljene finance za montažni prizidek k dvorani s petimi novimi igrišči. Tenis se bo čez dve leti, ko bo Maribor gostil Olimpijski festival evropske mladine, igral pod Kalvarijo, zato je v načrtu tudi obnova tribune, ki bo lahko potem sprejela 300 gledalcev. Zavarovalničarja zdaj čaka izvedba. Kljub koroni je Branik ohranil finančno stabilnost, od okoli 360 tisoč evrov prihodkov v lanskem letu je celo ostalo nekaj plusa.

Najboljši rekreativec rad meče loparje

Predstavili so ga kot najboljšega rekreativnega tenisača Branika, a so njegove prve besede po sprejetju zahtevne funkcije bile: "Marsikdo me je premagal, marsikdo me je okaral, da preveč mečem loparje. Zavedam se svoje odgovornosti, tudi tega, da jamčim z vsem svojim premoženjem, in upam, da ne bo ostalo samo pri mojem priimku Kos, ampak da bom tudi kos nalogi. Veliko je bilo povedanega o infrastrukturi in tekmovalnem tenisu. Lahko samo rečem, da se bomo teh smernic držali in da se bomo z vsemi zunanjimi partnerji in ekipo trudili to izpeljati." Aljaž Kos je zaposlen v Zavarovalnici Sava, ki je generalni sponzor TK Branik, tako da bo delo nekoliko lažje, saj bo imel podporo tudi v službi. "Tukaj vidim tudi veliko povezavo, ker sem v nadzornem svetu Teniške zveze Slovenije, kjer je tudi Zavarovalnica Sava sponzor. Začeli so se že sestanki, da postanemo prvi klub v Sloveniji pri organizaciji mednarodnih turnirjev, ko bo hala zgrajena, in predvsem zaradi trde podlage prizorišče vseh reprezentančnih priprav ekip za pokal federacij in Davisov pokal," napoveduje novi predsednik.

​Njegov predhodnik ga je predlagal za to funkcijo in očitno mu ni bilo treba preveč zvijati roke, saj je ponujeno vzel za čast. Predhodnika sta zagotovila papirologijo, izvedba pa bo tudi dokaj zahtevna, zlasti ker bo treba loviti roke. "Res je, naloge se lotevam skrajno resno in odgovorno, vendar se tega ne bojim. Dokumentacija je pripravljena, lahko pa rečem, da že v prvi polovici septembra, če bo šlo vse po planu, začnemo gradbena dela na lokaciji, kjer se bodo zgradila igrišča, in potem v prvi polovici prihodnjega leta postavljanje montažne hale. To je prvi večji zalogaj, drugi pa, da igrišča ne bodo samevala, ampak da bomo nove kapacitete polnili." Se Aljaž Kos boji, da bi bile te prezasedene z zunanjimi uporabniki, kot je Teniška zveza, in ne bi bilo na voljo dovolj igrišč za domače igralce? "Zagotovo bodo neki izzivi, ker pa dobro poznam ljudi v klubu, verjamem, da bo urnik narejen maksimalno glede izkoriščenosti hale. Klubi si v tednu ali dveh močne zasedenosti znamo pomagati in tudi odstopiti kakšno igrišče za dobre odnose. Ko bo infrastruktura zgrajena, bo primerna osnova za razvoj tekmovalnega tenisa," odgovarja.

Po sinergije s tujimi klubi

V Ljudskem vrtu imajo velike ambicije tudi na tekmovalnem področju. "Prvi rezultati se že kažejo v najmlajših selekcijah do osem, enajst in dvanajst let, kjer imamo že 15 oziroma 18 lastnih igralcev, ki si utirajo pot skozi tekmovalni tenis. Upam, da bo, po tem, ko bo izgrajena infrastruktura, kdo tudi sam potrkal na naša vrata z željo, da postane naš član. Pa ne samo zaradi infrastrukture, ampak tudi naših strokovnih sodelavcev. Infrastruktura bo pika na i. Ko bosta ti dve komponenti udarili skupaj, lahko to postane zmagovalna kombinacija, tako da pozitivno gledamo naprej." Na domačih tleh je ogromno strokovnjakov in ni nuje po iskanju tujih trenerjev, pravi Kos in dodaja, da bi lahko našli sinergije s tujimi klubi iz bližnjih držav, kot so določene izmenjave igralcev, prihodi in menjave trenerjev. "To se je vedno pokazalo za nekaj dobrega in temu puščamo odprta vrata."

V Sloveniji v tenisu na mednarodni ravni precej zaostajamo za nekaterimi drugimi panogami. Zakaj? "Slovenci smo v športu glede ne število prebivalcev Amerika, če lahko tako rečem. V nekaterih panogah dosegamo res izjemne uspehe, v drugih smo manj uspešni, ampak lahko rečem, da smo velesila. Tenis je individualni šport, ampak tudi v njem smo pokazali, da znamo. Imeli smo Gregorja Žemljo, ki je bil prvi Slovenec, uvrščen pod 50. mesto na lestvici ATP, super kariero dela Aljaž Bedene, pred njim sta uspela Iztok Božič in Marko Tkalec. Verjamem, da lahko najdemo njihove naslednike, je pa res, da je treba biti včasih malo drugačen, izstopati iz velike večine, si upati nekaj več," meni Kos.

Veliko Drave bo še preteklo, da bodo Mima in Zoran Jaušovec, Alenka Pipan Grmovšek, Igor Košak, Tkalec, Božič in Polona Hercog dobili dostojne naslednike. V mlajših kategorijah se že kažejo rezultati dobrega dela, največ pa za zdaj obetata Aljaž Kirbiš in Ella Hojnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta