(VIDEO) Izjemen uspeh: Ditka sodeluje s producentom Eltona Johna, Robbieja Williamsa ...

D.Ži
22.03.2022 14:00

Ena najbolj opaznih koroških pevk s svojim talentom ne navdušuje samo v svoji domovini. Eno svojih pesmi je poslala v poslušanje legendarnemu britanskemu producentu. In obrestovalo se je.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika H. Praper

Malokdo ve, da kantavtorica in skladateljica Ditka, ki je v slovenskem glasbenem prostoru najbolj prepoznavana po svojih uglasbitvah in interpretaciji poezije slovenskih pesnikov, že vse od svojih najstniških let piše tudi avtorska besedila v angleškem jeziku. Njene avtorske skladbe so bile v preteklih letih večkrat nagrajene na skladateljskih tekmovanjih v tujini (UK Songwriting Contest, Unsigned Only USA, …), leta 2019 pa je osvojila tudi prvo mesto na mednarodnem tekmovanju za kantavtorje v Sofiji v Bolgariji. 

Lansko jesen se je Ditka odločila, da eno svojih pesmi pošlje v poslušanje legendarnemu britanskemu producentu Stuartu Eppsu, ki je sodeloval z največjimi glasbenimi imeni, kot so Elton John, Robbie Williams, Led Zeppelin in Oasis. Kot pravi sama, je to storila brez vsakršnih velikih pričakovanj, zato jo je takojšnji odziv Eppsa zelo presenetil. Ta je bil nad Ditkino avtorsko skladbo Cold Heart tako navdušen, da se je želel z Ditko slišati osebno.

Nika H. Praper

Tako sta se srečala preko Skype-a in klepetala skoraj dobro uro. Epps je pohvalil Ditkino ustvarjanje in njeno angleščino ter ji ponudil, da pri skladbi sodeluje kot producent in je skladbo potem posnel z znanimi ameriškimi glasbeniki iz Nashvilla. Ko je bila pesem končana, pa ji je ponudil še, da to pesem izda pod njegovo založbo Epps Records, kamor, kot je dejal sam, povabi le umetnike v katere zares verjame.

Tako je skladba Cold Heart z izjemno čustvenim in močnim sporočilom ter pridihom ameriškega countryja konec decembra izšla v Angliji in Ameriki ter prejela dobre odzive s strani nekaj glasbenih urednikov. Ditka je sicer pred kratkim ustvarila povsem nove kanale pod imenom Ditka int. (International), kjer deli izključno avtorske pesmi v angleščini, ki jih je ustvarila v zadnjih letih.

​Zakaj ustvarja v angleškem jeziku?

Odkar je v sebi prvič začutila tisti poseben občutek, ki ga opiše z besedami "dvigne te višje in popelje v svoj svet - tako imenovani navdih", piše avtorska besedila in melodije. Besedila v angleškem jeziku. Ta jezik ji je bil vedno blizu in gotovo je vpliv pustila tudi glasba angleško govorečih umetnikov, ki je od nekdaj prevladovala na njeni playlisti. Pot jo je ponesla tudi v svet slovenske poezije, katerih uglasbitve so ji odprle pot na slovensko glasbeno sceno in to je zgodba, po kateri je Ditka v Sloveniji najbolj prepoznavna.

Nika H. Praper

Skozi leta pa se je skladb v angleškem jeziku nabralo za vsaj 4 albume in tako je nedavno sklenila, da je čas, da svetu predstavi tudi ta del sebe. Ker verjame, da je ciljna publika poslušalcev njenih pesmi v angleščini drugačna od te, ki jo spremlja zaradi uglasbene poezije, se je odločila, da to stran zgodbe gradi ločeno od slovenske. Konec leta načrtuje tudi snemanje studijskega albuma izbranih skladb v angleščini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta