(FOTO) ​Želite imeti sijočo trato? Po prvi košnji obvezno naredite to ...

Jasna Marin Jasna Marin
05.04.2023 03:00

Pred prvo košnjo vsekakor temeljito očistite zelenico vseh kamnov, vej in železja, po košnji pa trato tudi prezračite in odstranite polst.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gardena

Zdrava, negovana in redno košena trata je marsikje v Evropi in tudi drugod sinonim za urejen vrt, poleg tega je to površina, ki zaradi svoje zelene barve omogoča, da si na njej spočijemo oči – zelena barva je namreč v naravi najbolj nevtralna. Kako poskrbeti, da bo zelenica lepa in sijoča vse leto?

Gardena

Prvi košnji sledi zračenje

Po prvi košnji trato prezračite in odstranite polst. Polst je organska snov, sestavljena iz odmrlih delov travnih listov, rizomov in podzemnih korenik. Tanka plast polsti (do enega centimetra) resda zmanjšuje izhlapevanje vlage iz tal in varuje pred obrabo, kakor hitro pa je polst debelejša, onemogoča, da bi voda nemoteno prehajala v zemljo. S tem ko spomladi odstranite polst, poskrbite za zračnost in spodbudite rast trave. Zemljo lahko prezračite mehansko z navadnimi ali votlimi vilami, za odstranjevanje polsti pa uporabite posebno orodje.

Trato lahko prezračite na tri načine:

• Prvi je z vilami za kopanje, ki jih uporabite, če so tla močno zbita le na nekaj mestih. S tem načinom ustvarite kanale, po katerih voda in kisik prodirata v tla, kanale pa je treba napolniti z drobnozrnatim peskom.

• Drugi način, ki ga lahko uberete, je s pomočjo vil za prezračevanje. Tudi v tem primeru je treba nastale kanale napolniti s kremenčevim peskom.

• Tretji, najlažji in najučinkovitejši način pa je prezračevanje s prezračevalnikom, saj lahko z njim zelo hitro in preprosto zagotovite trati, da zadiha. Prednost prezračevalnikov je, da so do trate precej bolj nežni kot rahljalniki in drugi načini prezračevanja, vseeno pa je idealna kombinacija postopkov rahljanja in prezračevanja.

Robert Bosch

Kaj se zgodi, če ni prezračevanja

Travne bilke se bodo v zelenici, ki ni prezračevana, zaradi pomanjkanja kisika slabo razvijale, to pa bi vplivalo na slabšo rast in videz trate. Posebej problematični so lahko severni predeli trate. S prezračevanjem se korenine globlje in bolj na široko razraščajo. Obdobje, ki je najbolj primerno za prezračevanje trate, je od konca marca do začetka oktobra, priporočljivo je, da so za prezračevanje tla vlažna, vendar ne mokra.

Po prezračevanju sledi peskanje

Po prezračevanju trate in odstranjevanju polsti trato enakomerno posipajte s kremenčevim peskom, ali, še bolje, z mešanico kremenčevega peska, šote, črnice in mineralov. Če ni pričakovati dežja, trato zalijte.

Shutterstock

Setev, kjer so gola mesta

Lahko jo tudi že pognojite z gnojilom za trate. Vrzeli, kjer je trava odmrla, nekoliko prekopljite z železnimi grabljami, nato tja nasujte mešanico prsti in peska ter posejte travo in zalijte.

Gardena
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta