Ekipno delo dovoljeno, nogometaši bodo lahko nadaljevali sezono

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
14.05.2020 20:18

Od 23. maja bodo v Sloveniji dovoljeni treningi in tekmovanja v ekipnih športih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdaj vadijo v manjših skupinah, od prihodnje sobote pa bodo lahko nogometaši Maribora spet trenirali kot ekipa.
Grega Wernig

En teden bo še treba vzdržati, nato pa se bodo športniki v Sloveniji vrnili v ritem, ki so ga poznali pred razglasitvijo epidemije novega koronavirusa. Vlada je na torkovi večerni seji sklenila, da s 23. majem sprosti omejitve za izvajanje športnih aktivnosti. Zeleno luč za tekmovanja v individualnih panogah je prižgala že prejšnji teden, predsednik vlade Janez Janša pa je napovedal, da bodo od naslednje sobote dovoljeni treningi in tekme v ekipnih športih. "S 23. majem se lahko odvija trening na dotik, lahko se igra moštvena tekma," je danes pojasnil državni sekretar za izobraževanje in šport v kabinetu predsednika vlade Marjan Dolinšek.
Vadba bo dovoljena tako na zunanjih kot na notranjih športnih površinah, klubi bodo lahko trenirali tudi v šolskih telovadnicah. Kot je pojasnil Dolinšek, bodo vrhunskim športnikom dovoljeni tudi treningi v fitnesih, ki za rekreativce sicer ostajajo zaprti. Ob plavalcih se bodo lahko v bazene vrnili tudi vaterpolisti. Povsem brezskrbno se športniki v vsakdanje življenje sicer še ne bodo mogli vrniti, saj bodo tudi po sprostitvi omejitev morali upoštevati varnostna in higienska priporočila, ki jih pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odločitev vlade so z olajšanjem dočakali v Nogometni zvezi Slovenije (NZS). Za večino ekipnih tekmovanj v državi je epidemija že končala sezono, nogometaši pa še upajo, da bodo prvaka razglasili na terenu. "Za nogomet v Sloveniji ta odločitev pomeni ogromno v tekmovalnem pomenu, saj bomo na igrišču dobili prvaka in udeležence evropskih tekmovanj," je za STA poudaril predsednik NZS Radenko Mijatović. Tako se uresničuje scenarij, po katerem bi slovenski prvoligaši prve tekme po koronadobi odigrali v prihodnjem mesecu. "Pogovarjali smo se že s klubi, njihova želja je bila, da bi imeli po dolgem premoru treninge pred prvimi tekmami vsaj štiri tedne. Tako da načrtujemo prve tekme v prvem ali drugem tednu junija, 5., 6. ali 10. v tistem mesecu," je dejal Mijatović in poudaril, da bo zveza v polni meri upoštevala varnostne in zdravstvene zahteve.
Da morajo vsi športniki tudi po omilitvi omejitev upoštevati ukrepe in priporočila za preprečevanje širitve koronavirusa, opozarjajo tudi v Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS), hkrati pa državo pozivajo k finančni pomoči športu. "OKS je vladi že konec prejšnjega meseca poslal seznam enajstih predlogov za pomoč športu in pričakujemo, da bo to vključeno v tretji protikrizni paket vlade za pomoč gospodarstvu," je poudaril generalni sekretar OKS Blaž Perko. Konkretnega odgovora, kako bo država športu pomagala prebroditi finančno krizo, še ni. "O tem težko govorim. Koronavirus nas je pahnil v težko situacijo. Najprej bo potreben rebalans, potem bomo lahko bolj konkretni. Vsekakor pomoč države mora biti, kajti vrhunski šport je ambasador Slovenije," je dejal državni sekretar Marjan Dolinšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta