Nogometaši Maribora z novim krmarjem: Karanović na najbolj vroči klopi

22.09.2021 21:00
Jutri ob 20.15 se bo Maribor v Ljudskem vrtu pomeril s Celjem, vijoličaste bo prvič na tekmi vodil Radovan Karanović
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Že 20 let delam kot trener," skeptikom odgovarja Radovan Karanović. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Zavedam se odgovornosti, ki me je doletela v tem trenutku," je na začetku prve tiskovne konference v vlogi (začasnega) trenerja dejal Radovan Karanović, ki je v Ljudski vrt kot zamenjava za pomočnika trenerja Aleša Kačičnika prišel prejšnjo sredo, v ponedeljek pa je po odhodu Simona Rožmana postal njegov naslednik. Pred tem je v Ljudskem vrtu že deloval. Med letoma 2005 in 2016 je bil v nogometni šoli Maribora v vlogi trenerja selekcij U17, U15 in U13, tudi kasneje naj bi bil povezan z vijoličastimi. Po slovesu od vijoličastih je nato tri sezone deloval kot pomočnik trenerja v Krškem, dve sezoni samostojno vodil Beltince, od letošnjega poletja pa je bil 52-letnik vodja nogometne šole v Krškem. "Po enem tednu tukaj sem takoj pristal na najbolj vroči klopi v tem trenutku v Sloveniji," se zaveda v nekdanji nogometaš, rojen v Drvarju v Bosni in Hercegovini.

V Maribor je prišel na povabilo športnega direktorja. "S Simonom Rožmanom sem bil v pogovorih že pred njegovim prihodom v Maribor. Mislim, da sem po njunem dogovoru prišel do mesta pomočnika. Ob nekaterih drugih imenih sta pač izbrala mene," je svoj povratek v Ljudski vrt opisal Karanović. Nekdanji nogometaš Borca, Kabela, Železničarja, Drave in Vevč se strinja, da je vodenje ekipe Maribora velik korak v njegovi trenerski karieri. A poudarja, da NK Maribor dobro pozna: "Vem, zakaj sem bil enajst let v klubu. Sem sem prišel, ko je bil klub v najtežjih trenutkih, podobno kot danes. Izziva se ne bojim, pripravljen sem pomagati, kolikor lahko. Poskusili bomo krivuljo obrniti navzgor."

Na vprašanje, ali je v Maribor prihajal tudi z mislijo, da bo prevzel prvo ekipo, pa Karanović odgovarja: "To je bil verjetno najslabši scenarij. Nekatere stvari pa mi niso bile jasne. Odziv fantov na treningih je bil res dober, na tekmah pa so se dogajale napake. Ta poraza sta prišla v res nepravem trenutku, ne znam opisati, zakaj se je to zgodilo. Zato tudi moj prihod v takšno situacijo ni enostaven."

​Skeptikom, ki ne verjamejo, da je primeren za to mesto, pa odgovarja: "To je ogromna odgovornost. Dejstvo je, da že 20 let delam kot trener in da v tem času nisem imel niti enega meseca pavze. Mislim, da izkušnje imam, zato se izziva ne bojim. Verjetno si navijači želijo bolj znanih imen. Opravljam vlogo pomočnika, tega se zavedam. Lahko samo rečem, da bom dal vse od sebe skupaj z ekipo, situacije se zavedajo tudi oni."

Maribor: tiskovna konferenca NK Maribor, Radovan Karanović Foto: Igor Napast
Igor Napast

Maribor bo v desetih dneh igral s Celjem, Domžalami in Olimpijo, kaj bo s Karanovićevo prihodnostjo pri vijoličastih, se s športnim direktorjem še ni pogovarjal, pravi: "Ne čutim nobenega pritiska. S fanti sodelujemo brezhibno."

Kazen dveh tekem je odslužil Blaž Vrhovec, ki si želi, da ekipa ne bi prejela gola: "Do naslednje pavze moramo iztržiti čim več ter popraviti stanje na lestvici." Osrednji vezist priznava, da je zadnje dogajanje v klubu stresno za ekipo, a da je to del dela, s katerim se ukvarjajo. "V zadnjem letu je bilo res veliko, mislim, da bomo znali reagirati."

​Vrhovec odgovornost za rezultate pripisuje moštvu: "Mi igramo, nihče drug ni na igrišču, drugi nas skušajo zaščititi. Iskreno mislim, da je največja krivda naša, tega se moramo zavedati in to glasno povedati." ​Na govorice o slabem vzdušju odgovarja: "Imeli smo sestanek in nič si nismo imeli za povedati, to so laži in govorice. Stanje v ekipi je glede povezanosti super, zamer in neiskrenosti ni, je pa zdrava konkurenca. Nogometaši, ki ne igrajo, niso zadovoljni, a to ne vpliva na ekipo."

V dobrem tednu, odkar je Karanović v klubu, se je ekipa z njim dobro spoznala. Zato je prevzem ekipe potekal gladko, z Rožmanom pa se je ekipa poslovila korektno, pravi Vrhovec.

Na tekmi s Celjem Karanović ne bo mogel računati na poškodovanega Martina Milca, zaradi rdečega kartona s tekme z Muro mora kazen odslužiti Nemanja Mitrović. Se je pa na treninge vrnil Vid Koderman.

Maribor: tiskovna konferenca NK Maribor, Radovan Karanović Foto: Igor Napast
Igor Napast

Karanović pri Celjanih, ki prav tako niso v dobri formi, ne pričakuje velikih sprememb. Morda v postavi ne bo Žana Medveda, ki se je sprl s trenerjem, pravi začasni trener Maribora. "Zelo pomembno bo prekiniti niz dveh porazov, da bo mir v hiši. Remi morda ne bi bil zadovoljiv zame in za klub, a potrebujemo stabilizacijo." Od igralcev pričakuje pravi odnos in večjo odgovornost, saj bo s tem ekipa uspešna: "Trenutno imamo s tem težave, to je dejstvo in čim prej moramo to popraviti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta