(ZDA PRED VOLITVAMI) Od tekmice do soborke

Kamala Harris je prva temnopolta ženska, ki se bo na listi katere od dveh glavnih ameriških strank potegovala za podpredsedniško mesto. Za podpredsednico sta sicer pred njo neuspešno kandidirali dve ženski: leta 1984 so demokrati predlagali Geraldine Ferraro, seveda pa se vsi spominjamo Sarah Palin, ki je bila republikanska kandidatka leta 2008

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Potem ko je Joe Biden na zadnjem televizijskem soočenju z Berniejem Sandersom napovedal, da bo v imenu nominacije za demokratsko podpredsedniško kandidatko imenoval žensko, je Kamala Harris vseskozi veljala za eno od favoritk.
Da se bo najverjetneje odločil za temnopolto žensko, je že nekaj časa krožilo v ameriški javnosti, saj so prav temnopolti volivci odločilno prispevali k obuditvi njegove predsedniške kampanje na glasovanju v Južni Karolini. Ob Kamali Harris se je kot morebitna druga kandidatka v kopici kandidatk omenjala tudi Susan Rice, nekdanja ameriška veleposlanica pri Združenih narodih in svetovalka za nacionalno varnost v času predsednika Obame, ko sta z Bidnom veliko sodelovala. Na koncu so vendarle odločile tudi izkušnje, ki jih ima Harris kot nekdanja kandidatka na volitvah. Vendar se glede na trenutne ankete Biden ni odločil za kandidatko, ki mu bi posebej pomagala z volilno geografijo pri bitki za elektorske glasove (Kalifornija bo nedvomno večinsko glasovala za Bidna), ampak so se v njegovem štabu odločili za kandidatko, ki kot hči priseljencev iz Indije in Jamajke nagovarja demografsko vedno bolj raznolike Združene države Amerike.
Kamala Harris je sicer nekdanja tožilka iz Kalifornije, ki je bila za zvezno senatorko izvoljena leta 2016 in se je tudi sama potegovala za predsedniško nominacijo. Iz kampanje se je umaknila, še preden so bili v Iowi oddani prvi glasovi, ter je marca podprla Bidna. Podobno je bil tudi Joe Biden leta 2008 protikandidat Obame za demokratsko nominacijo in kasneje postal njegov podpredsednik. Iz volilne kampanje je mnogim v spominu ostal dvoboj, v katerim je Harris očitala Bidnu njegovo preteklo stališče in nepodporo rasni integraciji temnopoltih otrok. Prav Harris je bila tudi sama deležna tovrstne integracije, pri čemer se potem izkazalo, da imata danes glede tega vprašanja enako stališče. Harris je v tej izmenjavi Bidnu nedvomno dokazala, da je neizprosna borka.

Reuters
Reuters
Jernej Štromajer
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta