(TEST) Novi C4: Predvsem udoben in prepoznavno citroënovski

Vinko Kernc Vinko Kernc
11.07.2021 05:00
Večina današnjih avtomobilov se ponaša s skoraj zapovedano športnostjo na tak ali drugačen način. Je udobje iz mode?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Citroën C4: prikupna francoska interpretacija petvratne kupejevske kombilimuzine in 15 centimetrov oddaljenosti od tal
Vinko Kernc

Novi C4 postavlja udobje na prvo mesto; s tem daje vedeti, da ne bi bil rad všeč vsem kupcem, bo pa tistim, ki cenijo udobje in lagodje, zagotovo zelo všeč. In to je njegova osnovna prednost pred tekmeci.

Udobje in uporabnost na prvem mestu. Edino, kar utegne zmotiti, je (pre)majhen zaslon merilnikov.
Vinko Kernc

Zato je novi C4 takšen citroën, kakršni so bili ti avtomobili v svojih najbolj slavnih časih. Vse se sešteva v prid mehkosti upravljanja vozila: volan, ročica menjalnika, stopalke, sedeža. In podvozje: patent preprostega, poceni, a zelo učinkovitega vzmetenja z njihovimi progresivnimi hidravličnimi omejevalniki je v njem dosegel izvrstno učinkovitost. Vožnja preko neljubih udarnih jam ali grbin je skoraj tako udobna kot nekoč, denimo, v ljudskem GS.

Vinko Kernc

Vozniku, ki daje udobje na prvo mesto, ne bo mar za nadpovprečna nihanja v hitro voženih ovinkih ali za skoraj nikakršno bočno oprijemljivost sedežev. Bolj bo cenil dober položaj za volanom, dobro nastavljivost (tega) položaja, vsekakor pa tudi paket opreme, ki se zdi kot skupek elementov, ki zares pomagajo in so učinkoviti.

Vinko Kernc

Tu je nujno izpostaviti del nabora opreme (velja za paket Shine): inteligenten ključ (kot pri renaultih), učinkovit paket za pomoč pri parkiranju, dnevne luči tudi zadaj, učinkoviti gumbi na volanu, zadosti klasičnih gumbov (vključno z ločenim nadzorom klimatske naprave), projicirni zaslon (HUD), ogrevanje volanskega obroča, dovolj lučk za notranjo osvetlitev (tudi spredaj k nogam), sistem za prepoznavo prometnih znakov, tempomat (ki zna upoštevati omejitev hitrosti), omejevalnik hitrosti in morda tudi predal za tablico pred sovoznikom.

Vinko Kernc

S tem in z vsem neomenjenim močno prekaša zdaj že pokojni model C4 cactus, od njega pa je tudi v vse smeri večji (še največ, 19 centimetrov, je pridobil v dolžino) in precej (preko 300 kg) težji. Ohranja pa domislico za zaščito karoserije airbump, saj želi biti C4 tudi vsaj malo križanec, na kar jasno opozarja motno črna zaščitna plastika krog in krog ter rahlo povišana razdalja od tal. Sicer pa je C4 še vedno petvratna kombilimuzina, a tokrat z zelo položno zadnjo šipo. Ta je deljena s spojlerjem; zadek je s tem všečen in najbrž je tudi aerodinamično bolj učinkovit, je pa pogled nazaj zato omejen, pa tudi brisalnika zato ni tam.

Vinko Kernc

Zanimivo pri vsem skupaj je, da je testni C4, ko gre za motor, iz sredine bencinske ponudbe, pri tem pa se zdi, da je zmogljivosti več kot dovolj. Motor je navorsko odličen, elastičen, poskočen. Zlahka speljuje skoraj od prostega teka in prehitevanje zunaj naselij je zaradi prožnosti motorja povsem nestresno. Lahko bi rekli, da je ta motor v tej karoseriji prav prijetno športen.

Celoten paket se tako zdi zelo posrečen: udobje, ergonomija, oprema, prostornost in motor. Če se vidite v tem, vas utegne navdušiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta