Vozila v Evropi vse starejša. Kakšna je povprečna starost v Sloveniji?

Janez Kovačič Janez Kovačič
16.07.2019 06:00

Povprečna starost osebnih vozil je 11,1 leta, v Sloveniji pa dobrih deset let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Povprečna starost evropskih in slovenskih vozil oziroma osebnih vozil še ni starodobniška, a se iz leta v leto povečuje.
Epa

Po evropskih cestah vozi nekako 308,3 milijona vozil - osebnih avtomobilov, lahkih in težkih gospodarskih vozil in podobno. Njihova starost se povečuje iz leta v leto, najstarejša pa so težka gospodarska vozila, kar ni posebej presenetljivo. Kot ugotavljajo pri evropski zvezi izdelovalcev vozil Acea, se je starost osebnih vozil povečala z 10,5 leta v letu 2013 na 11,1 leta v letu 2017. Prirastek starosti je precejšen, kar po svoje niti ne preseneča, saj so se potrebe, želje in odnos Evropejcev do avtomobilov v zadnjih desetih letih temeljito spremenili. Po drugi strani nosijo nekaj krivde tudi tovarne oziroma izdelovalci avtomobilov: trditev, da so avtomobili čedalje boljši, kupce napeljuje k misli, da je mogoče zamenjavo starega avtomobila z novim tudi nekoliko zamakniti. Sicer je res, da so se različne garancije precej podaljšale, vendar to očitno ni tako velik magnet, da bi bistveno spremenil navade kupcev. Zanimivo bo opazovati, kaj bodo povzročili električni avtomobili. Ti prinašajo, to je tako ali tako znano, zlasti v poprodajo in servis skoraj revolucionarne novosti. Hkrati se v Evropi krepi tako imenovani car sharing, torej souporaba, ki utegne obrniti na glavo sedanje razumevanje lastništva avtomobila. Avtomobilska industrija je torej pred zelo resnimi izzivi in zato je realno pričakovanje, da se bo povprečna starost osebnih avtomobilov in tudi drugih vozil na stari celini zgolj povečevala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta