Afera CHF: Sodišče EU na strani 700 tisoč poljskih kreditojemalcev, v torek o usodi slovenskih

Srečko Klapš Srečko Klapš
07.10.2019 11:11

Poljski finančni minister Jerzy Kwiecinski z zakonskimi ukrepi na pomoč bankam. Ta scenarij se lahko zgodi tudi v Sloveniji, zato je Združenje Frank na premiera Šarca naslovilo odprto pismo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana, DS. Posvet v organizaciji Zdruzenja Frank in DS o evropskem pogledu na sistemske resitve problematike posojil v svicarskih frankih.
Nebojsa Tejic/sta

Sodišče EU je v zadevi C-260/18 pretekli teden objavilo zelo pomembno sodbo v zadevi kreditiranja v švicarskih frankih (CHF), ki jo je težko pričakovalo 700 tisoč Poljakov. Sodišče EU je razsodilo, da so pogodbe za kredite v švicarskih frankih po poljski zakonodaji nične in da se konkretni nepošteni pogodbeni pogoj ne more nadomestiti z drugim pogojem. Zanimanje za izrek sodbe je bilo tako veliko, da je za nekaj časa obnemogel strežnik curia.europa. Na napoved sodbe so se že pred meseci odzvali finančni trgi: znižale so se vrednosti delnic bank, ki poslujejo na Poljskem, pojasnjujejo v Združenju Frank.
Sodišče EU dosledno razsoja v skladu z Direktivo 93/13, ki pravi, da so nepošteni pogoji za potrošnike nezavezujoči in da se morajo iz pogodb izločiti, oškodovanje potrošnikom pa mora biti povrnjeno ne glede na zastaralne roke. Tokrat je sodišče razsodilo, da so kreditne pogodbe nične že zaradi tega, ker umik nepoštenega pogoja plačila protivrednosti obveznosti CHF v poljskih zlotih glede na prodajni in nakupni tečaj banke onemogoča izračun dejanskega tečaja, po katerem se obračunavajo plačila in s tem izračun obveznosti. S tem pa so dejansko vse pogodbe v švicarskih frankih na Poljskem nične, saj so nacionalna sodišča že ugotovila, da je pogodbeni pogoj vezave tečaja na prodajni tečaj banke nepošten.
Po mnenju odvetnika Roberta Preiningerja je pomembno novo dejstvo v sodbi stališče Sodišča EU, da mora nacionalno sodišče iz zornega kota zaščite pravic potrošnikov in odstranitve nepoštenega pogodbenega pogoja upoštevati relevantne okoliščine po stanju v času odločanja oziroma z vidika njihove predvidljivosti v času odločanja in ne tistih okoliščin, ki so obstajale v času, ko je bila pogodba sklenjena. Ta razlaga sodišča govori v prid temu, da lahko zakonodajalec na podlagi sedaj znanih okoliščin sprejme zakonsko rešitev, ki velja za nazaj, tako kot za nazaj veljajo vse sodbe, sprejete v zadevnih primerih, še meni Preininger.
Združenje Frank pred sejo odbora za finance slovensko politiko ponovno poziva k sprejetju zakona, ki bi razrešil afero CHF tudi v Sloveniji. Zakon o konverziji CHF-kreditov, ki je v obravnavi v slovenskem parlamentu, tako predstavlja kompromis in poleg kreditojemalcev rešuje tudi banke, ki jih sicer čaka veliko število tožb za ugotovitev ničnosti kreditnih pogodb, njihov izid pa je glede na direktivo in sodno prakso Sodišča EU že sedaj jasen. Pogodbe po predlogu zakona tako ostanejo v veljavi, obenem pa se prepreči preobremenitev sodišč, na kar opozarjajo tudi na vrhovnem sodišču v primeru izbrisanih imetnikov delnic in podrejenih obveznic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta