Alenka Bratušek: Pomembneje od tega, kar piše na avionu, je, da lahko letimo na čim več destinacij

Gregor Grosman Gregor Grosman
18.10.2019 15:17

Trideset od približno 160 pilotov Adrie Airways naj bi že bilo dobilo nove službe, v sredo je na Brnik priletel letalski prevoznik Swiss kot prvi iz skupine Lufthansa, ki bo nadomestila nekaj pomembnih linij, vlada pa še zmeraj zbira informacije, da bi se lažje odločila, pod kakšnimi pogoji ustanoviti novega domačega letalskega prevoznika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je na prireditvi Podravsko podjetje leta povedala, da je Slovenija tudi brez nacionalnega letalskega prevoznika letalsko suverena država. "Leta 2013 je bila situacija v državi bistveno drugačna, kot je bila leta 2016, oziroma drugačna, kot je danes. Kar se tiče letališča Brnik, mislim, da je država našla zelo dobrega strateškega partnerja. Konec koncev tudi rast prometa, število potnikov na tem letališču, kaže na to. Kar se tiče Adrie, pa ta problem ni od danes ali od včeraj, ampak se je kopičil vrsto let. Prepričana sem, da je za naše državljane bolj pomembno od tega, kar piše na avionu, to, da je mogoče iz Ljubljane, morda pa tudi iz Maribora, leteti na čim več destinacij v Evropi in tudi širše." 
Na vprašanje, ali podpira ustanovitev novega nacionalnega prevoznika, je Bratuškova odgovorila, da vlada, še posebej gospodarski minister Zdravko Počivalšek, vlaga veliko dela in naporov v to, da pridejo do podatkov, "ki bodo podlaga za to, da se bomo ministri v vladi lahko odločili, ali je smiselno in upravičeno, in kaj bodo državljani in državljanke imeli od tega, če ustanovimo novega prevoznika. Če bi bilo to, ne bom rekla samo ekonomsko, ampak tudi zaradi ljudi upravičeno, smo jaz in naša stranka to pripravljeni podpreti. Žalosti me ena stvar, da smo v vladi pripravljali spremembo zakona o letalstvu, ki na žalost v državnem zboru ni dobil podpore. To je zakon, ki bi samo dal možnost subvencioniranja določene linije, če trg tega ne bi naredil. To bi tudi za mariborsko letališče lahko bil zakon, ki bi ga bilo mogoče uporabiti." 

Kaj bo z mariborskim letališčem

Država, ki je prevzela upravljanje mariborskega letališča, je nedavno ugotovila, da so s tem povezani višji stroški, kot so načrtovali. "Dejstvo je, da dokler na letališče ne prideš, težko natančno oceniš, koliko bodo določene stvari stale," je v Mariboru pojasnila Bratuškova. Dodaja, da je bila določena oprema, ki so jo kitajski upravljalci, ki so kupili Aerodrom Maribor, pustili, v slabem stanju, vse celo ni delovalo. "Če je podjetje DRI želelo pridobiti licenco za delovanje letališča, je bilo treba vso to opremo spraviti v stanje delovanja. Zato so bili na začetku stroški nekoliko višji, kot smo predvidevali. Še vedno ocenjujem, da je bolje, kot vračati denar Evropi, imeti letališče odprto. Seveda bi bilo najbolje, da bi to letališče tudi delovalo." 

Alenka Bratušek med obiskom mariborskega letališča.
Igor Napast

Podaljšanje steze

"Postopek sprememb državnega prostorskega načrta je v teku. Ne pogovarjamo se samo o stezi," je Bratuškova komentirala spreminjanje prostorskega načrta. "Moji predhodniki so bili očitno zelo ambiciozni." Ko je prišla na ministrstvo, je dejala, jo je na mizi čakal načrt, ki je predvideval, da bi nekdo v mariborsko letališče investiral 600 milijonov evrov. "Predvideno je bilo, da bi bilo to letališče dvakrat večje, kot je Brnik. Meni so se ti načrti zdeli zelo nerealni. Kar se tiče podaljšanja steze, ni nobenega problema. Ministrstvo za okolje vodi postopek, mi pa pripravljamo odgovore na kar nekaj pripomb, ki smo jih dobili ob javni razgrnitvi. Ta postopek teče, res pa je, da hkrati s tem urejamo še določena lastniška razmerja na letališču. Težko je verjeti, ampak parkirišča in dostopna cesta v enem delu na žalost niso v lasti Republike Slovenije, ampak družbe Aerodrom Maribor. Vse te stvari je treba tudi urediti, če želimo z določenimi razvojnimi koraki naprej." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta