Ali so glasovnice po tajnem glasovanju informacija javnega značaja? Državni zbor brani tajnost na vrhovnem sodišču

Matija Stepišnik
19.07.2021 05:00
Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi za revizijo in začasno odredbo po sodbi upravnega sodišča, da so glasovnice tajnih volitev predsednika vlade po končanem glasovanju informacija javnega značaja. Vrhovni sodniki bodo v zadevi, ki jo je leta 2018 sprožil Večer, odločali prvič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kabina za tajno glasovanje v DZ
Tit Košir

Državni zbor je prek državnega odvetništva na vrhovno sodišče vložil predlog za dopustitev revizije in predlog za začasno odredbo zaradi sodbe upravnega sodišča v zadevi, ali so glasovnice po tajnem glasovanju o predsedniku vlade informacija javnega značaja. Vrhovno sodišče je prejšnji teden zahtevi delno ugodilo in odločilo, da se revizija dopusti glede vprašanja, "ali je namen tajnega glasovanja, ki je v zagotavljanju reprezentativnosti mandata in varovanju poslanca pred pritiski, dosežen s tem, ko je glasovnica, nastala v okviru tajnega glasovanja, opredeljena kot informacija javnega značaja". Prav tako je vrhovno sodišče ugodilo zahtevi za izdajo začasne odredbe, to pomeni, da do končne odločitve DZ novinarjem in javnosti še ni dolžan razkrivati glasovnic.

Upravno sodišče: Po glasovanju tajnost ni več ogrožena

Spomnimo: upravno sodišč je spomladi pravnomočno odločilo, da glasovnice, s katerimi je državni zbor avgusta 2018 na tajnem glasovanju izvolil nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca, predstavljajo informacijo javnega značaja. Kot odgovorni urednik Večera sem po izvolitvi Šarca od državnega zbora zahteval vpogled v glasovnice tajnih volitev, a so nas zavrnili. Že tedaj smo argumentirali, da je javnost glasovnic v nespornem javnem interesu, saj bi razrešila vse dileme glede zakonitosti, transparentnosti glasovanja in morebitnih kršitev, o katerih se je v javnosti redno špekulira in razpravlja ob tajnih glasovanjih.

Marjan Šarec
STA

Zato smo se pri Večeru pritožili informacijskemu pooblaščencu, ta pa je pritožbi ugodil. Odločil je, da je DZ prosilcu dolžan posredovati kopije glasovnic volitev, in to posebej vse veljavne, vse neveljavne in vse nerazdeljene glasovnice. DZ je odločitev izpodbijal na upravnem sodišču in vložil tožbo zoper Republiko Slovenijo, ki jo zastopa informacijski pooblaščenec. Upravno sodišče je tožbo zavrnilo in odločilo, da je tajnost glasovanja vezana na proces izjavljanja volje, torej faze, ko se volja izraža. Ko je glasovanje zaključeno, pa tajnost glasovanja ne more biti več ogrožena.

DZ: Tajnost se nanaša na celoten postopek

Po glasovanju o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča konec maja smo državni zbor zaprosili za vpogled v glasovnice s tajnega glasovanja. Pri tem smo se sklicevali na sodbo upravnega sodišča, čeprav tajnost volitev premiera določa ustava, predsednika DZ pa poslovnik. Državi zbor nas je zavrnil, tudi s pojasnilom, da je zadeva že na vrhovnem sodišču. Tako v tej odločbi kot v zahtevi za revizijo državni zbor vztraja, da se tajnost volitev nanaša na celoten postopek: "Ne obstaja nobena pravna podlaga, ki bi omogočala zaključek, da tajnost preneha, ko doseže svoje namen. Namen tajnosti je v tem, da se zavaruje reprezentativni mandat poslanca. To pomeni, da mora biti tajnost volitev ohranjena tudi po zaključku glasovanja, saj pomenijo volitve predsednika vlade šele začetek oblikovanja izvršilne veje oblasti, po kateri poslanci nadaljujejo izvrševanje svojega mandata. Če so glasovnice informacije javnega značaja, bi to pomenilo, da niso več tajne, kar bi posledično pomenilo, da tudi volitve predsednika vlade niso tajne, kar bo povzročilo nedopusten vpliv na poslance." Tajnosti se lahko odreče le vsak poslanec sam z odločitvijo, da razkrije svojo glasovnico oziroma dovoli vpogled vanjo. Če bi to storil državni zbor, bi kršil ustavo, so prepričani v hramu demokracije. 

V kabini za glasovanje so poslanci sami. 
Tit Košir

Kako je kdo glasoval

Mojca Prelesnik: "Ko je glasovanje zaključeno, pa tajnost glasovanja ne more biti več ogrožena." 
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta