Alojz Cvikl: "Marsikdaj se nam zdi, da smo samo številke in sredstvo v rokah drugih"

STA, A.L.
15.08.2019 12:31

Ob katoliškem prazniku Marijinega vnebovzetja so v večjih Marijinih svetiščih maševali škofje. Soboški škof Peter Štumpf je v pridigi izpostavil turniško Marijo, brez katere ne bi prišlo do združitve Prekmurja z matičnim narodom. Mariborski nadškof Alojz Cvikl pa je poudaril vsebino današnjega praznika, ki vernike napolnjuje z upanjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

"Praznik Marijinega vnebovzetja obhajamo v zarji sobote 17. avgusta, ko so se bomo v Beltincih pri sveti maši bogu zahvalili, da so se naši slovenski predniki pred 100 leti združili z matičnim narodom. Jožef Klekl st. namreč meni, da brez turniške Marije pod Logom nikakor ne bi prišlo do tega dogodka. Prekmurski Slovenci so namreč močno zaupali v Marijino pomoč v takratnih težkih in negotovih časih," je, kot so sporočili iz Slovenske škofovske konference, povedal Peter Štumpf in dodal, da niso ostali v postelji svoje ležernosti, ampak so v svojem narodnem prebujenju vstali, da stopijo k matični domovini Sloveniji.

Ob obletnici mnoge reči negotove

In zato bo sveta podoba Marije pod Logom po njegovih besedah poromala v Beltince. Njen prostor bo ob oltarju, kjer bodo obhajali sveto mašo. Po njegovem "potrebujemo Marijino varstvo in priprošnjo" tudi na ta velik dan. Kot je opozoril, so tudi ob tej obletnici mnoge reči negotove, še zlasti takrat, ko gredo mimo resnice o božjem delovanju v naši narodni zgodovini.
"Nikdar se nobena stvar ne konča dobro za nas, če ni okrepljena z božjim varstvom in blagoslovom. Lahko so dogodki še tako lepi in veličastni, se brez boga hitro zagrenijo ter za seboj puščajo razočaranje in celo sprtost, za katerima pa vedno stoji in deluje hudobni duh," je med drugim v pridigi v Turnišču poudaril Štumpf.
Nadškof Alojz Cvikl je v pridigi na Ptujski gori izpostavil, da katoličane vsebina današnjega praznika napolnjuje z upanjem, "tudi če živimo v svetu, ki je večkrat zelo razburkan in živahen, tako zelo, da se naši upi večkrat razblinijo v nič".

"Marsikdaj se nam zdi, da smo samo številke"

Ob voditeljih tega sveta ima Cvikl večkrat občutek, da ne iščejo skupnega dobrega in jim ne gre za dobro ljudi, h katerim so poslani, ampak prej iščejo svoje koristi ali koristi strank, katerim pripadajo. "Marsikdaj se nam zdi, da smo samo številke in sredstvo v rokah drugih, da ne moremo narediti nič, da bi se stvari spremenile na boljše," je dejal.
Dodal je, da današnji praznik jasno kaže, da je v ozadju vsega vendarle veliki načrt "božje ljubezni" in da se ta načrt uresničuje, četudi kdaj po naših merilih počasi, a vendar dosledno. "To dojemamo kot odrešenjski načrt. Nebeški oče, ki je glavni akter tega načrta, ima čut za majhne, revne, prezrte, potisnjene na obrobje, na ljudi brez besede in vpliva," je med drugim povedal Cvikl.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta