(ANKETA O UČBENIKIH) "Učenci uporabljajo preveč delovnih zvezkov"

Država do minute natančno organizira obvezno šolanje 188.000 učencev v osnovnih šolah. Manj natančen pa je nadzor nad učbeniki in delovnimi zvezki, ki jih uporabljajo pri pouku. Anketirali smo 272 učiteljev in jih vprašali, katere učbenike uporabljajo in zakaj uporabljajo ravno te, ne pa katerih drugih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ko sem začela delati kot učiteljica, smo imeli po en učbenik za matematiko, eno berilo za slovenščino in ciklostil za dodatna gradiva. Spomnim se, da sem se doma zvečer 'peš' pripravljala na naslednji dan, potem pa se je na tisti napravi v šoli besedilo tako razmazalo, da sem morala priprave narediti še enkrat. Danes pa je učiteljem vse prineseno na krožniku," pripoveduje nedavno upokojena učiteljica razrednega pouka Danica Potrč z Osnovne šole Mala Nedelja pri Ljutomeru.
Za pogovor smo jo prosili, ker je v karieri doživela nesluten razvoj tehnologije in načina poučevanja otrok. Doživela je tudi eksplozijo ponudbe na učbeniškem trgu. "Današnji učbeniki in delovni zvezki so lepi, privlačni pripomočki, ki jih za učitelje pripravljajo založbe, pa poučevanje zelo olajšajo. Na koncu kariere sem učbenik s pomočjo kode, ki nam jo je poslala založba, pred učenci odprla kar na elektronski tabli. Uporabljala sem medpredmetne delovne zvezke, ker je dobro, dokler so otroci še majhni, da se snov pri različnih predmetih povezuje. Zdaj je dosti lepše in lažje delati," pravi.

Vloga učbeniških skladov

Pripoved učiteljice Danice Potrč je hkrati njen odziv na raziskavo, ki so jo pripravili pri Dnevniku. Ob soočenju z nepregledno množico učnih gradiv, s katerimi so zasute osnovne šole, 18.000 učiteljic in učiteljev ter 188.000 učenk in učencev, smo se odločili, da na vse slovenske osnovne šole naslovimo vprašanja, katere učbenike uporabljajo in zakaj uporabljajo ravno te, ne pa drugih. Zaradi preglednosti smo se omejili na poučevanje slovenščine, matematike in angleščine v tretjem, petem in osmem razredu. Prejeli smo odgovore 272 učiteljev iz vse Slovenije. Anketa, ki smo jo sestavili s pomočjo poznavalcev osnovnošolske didaktike, je potekala med junijem in septembrom, v oktobru pa smo za pregled rezultatov prosili raziskovalce, profesorje in učitelje.

Ustreznosti delovnih zvezkov država ne preverja

Na ministrstvu za izobraževanje so ob tem pojasnili, da nameravajo že prihodnje leto razširiti financiranje delovnih zvezkov tudi na tretji razred. "Ali bodo v prihodnosti financirani tudi delovni zvezki v višjih razredih, bo odvisno od razpoložljivosti finančnih sredstev," so dodali. "Učbenike, ki so edino predpisano obvezno gradivo za pouk, pa zagotavljamo preko sistema učbeniških skladov, in jih torej učenci dobijo v brezplačno izposojo." Na ministrstvu so poudarili, da ustreznosti (samostojnih) delovnih zvezkov država ne preverja. Učitelji jih avtonomno izbirajo sami glede na kakovost in glede na učbenike, ki jih uporabljajo. Ministrstvo poudarja, da pri tem zaupa strokovni izbiri učiteljev.

Učitelja komplet za vse predmete časovno razbremeni

Anketa je potrdila, da so med učitelji priljubljeni učbeniki, ki se navezujejo na svoje digitalizirane oziroma elektronske verzije. Te so prirejene za uporabo v učilnicah na elektronskih tablah ter za vaje na domačem računalniku. Na razredni stopnji je pogosto v uporabi tudi medpredmetno gradivo, ki snov različnih predmetov povezuje v enoten učni proces.

V anketi se je izkazalo, da v nižjih razredih uporabljajo manj učbenikov in več delovnih zvezkov.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta