Bodo obrtniki ostali brez pokojnin?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
24.04.2019 19:30

Rešitev predsednik uprave Bojan Jean vidi v 30-odstotnem znižanju pokojnin, a so ta predlog na aprilski skupščini zavrnili. Še enkrat bodo o tem razpravljali in glasovali 13. maja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V državni pokojninski sistem so začeli obrtniki vplačevati premije šele leta 1965, iz njega pa so se jim prve pokojnine začele izplačevati po letu 1985.
Igor Napast

Sklad obrtnikov in podjetnikov (SOP) nima dovolj sredstev, da bi dolgoročno še naprej izplačeval več tisoč upokojenim obrtnikom obljubljene poklicne pokojnine. Vsaj ne v takšni višini, kot jih je do zdaj, pravi predsednik uprave SOP Bojan Jean. Uprava je skupščini SOP zato že v začetku aprila predlagala, da bi znižali te pokojnine za 30 odstotkov, a je skupščina predlog zavrnila navkljub opozorilom, da je finančno stanje sklada skrajno resno in da je možna celo njegova likvidacija. Za 13. maj so zato ponovno sklicali skupščino SOP z enakim dnevnim redom. "Pričakujemo, da bodo člani skupščine še enkrat premislili in vendarle sprejeli naše predloge," pravi Jean. In dodaja: "Če sklad ne bo znižal pokojnin iz 'starih' zavarovanj, bo najprej prenehal izvajati 'nova' zavarovanja, za katera je sicer dovolj sredstev. Ta bo treba prenesti na novo zavarovalnico ali pa jih vrniti zavarovancem, počasi pa bo po tem ugasnilo tudi poklicno pokojninsko zavarovanje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta