Dom starejših občanov Preddvor: Isti delavci, ista oprema, a zasebni izvajalec

Kristina Božič
08.12.2019 16:58

Direktor Doma starejših občanov Preddvor se je odločil najeti zunanjega izvajalca storitve priprave hrane. Je pri tem prekoračil pooblastila?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Obstaja najmanj utemeljen sum, da bo šlo pri 'zagotavljanju storitve prehrane' pravzaprav za zagotavljanje dela delavcev drugemu uporabniku," opozori Goran Lukić. Fotografija je simbolična.
Igor Napast

Storitve priprave hrane in vse zaposlene v kuhinji Doma starejših občanov Preddvor naj bi z letom 2020 "prevzel" zunanji izvajalec. Takšna je odločitev direktorja javnega zavoda Mateja Križaniča, ki je položaj nastopil junija letos. "Zaposleni so odločitev direktorja razumeli, kot da jih bo prodal," je pojasnila predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič. Dodala je, da so vodstvo javnega zavoda pozivali k dialogu, a niso bili uspešni. Spet in spet so bili postavljeni zgolj pred ultimate.
Tako je vodstvo doma na svoji spletni strani 10. novembra objavilo javno naročilo. Rok za oddajo ponudb je bil le deset dni, kljub zahtevnosti javnega naročila, katerega predmet je bil tako zagotavljanje pet zdravstveno primernih obrokov dnevno kot prenos dvanajstih zaposlenih na zunanjega izvajalca. Med delavci, ki naj bi se jih preneslo na zunanjega izvajalca, je tudi mama na porodniškem dopustu. Letos spomladi je Dom starejših občanov Preddvor za manj ovrednoteno javno naročilo hrane za oddajo ponudb dal dober mesec časa. Tokrat so do 20. novembra prejeli ponudbi podjetij Sodexo in Slorest. "Izbran je bil zunanji ponudnik Sodexo dne 28. 11. 2019. Odločitev je dokončna," je pojasnil Matej Križanič. Celotni znesek vseh plačil zunanjemu izvajalcu v letu 2020 naj bi znašal 793.000 evrov, je dejal, v povprečju 9,3 evra za pet dnevnih obrokov na stanovalca ali stanovalko.
Odgovorov na vprašanja o izkušnjah in referencah, ki jih imajo z delom za domove starejših, od podjetja Sodexo do konca redakcije nismo prejeli. Izplačila, ki so navedena na portalu Erar, kjer so zabeležena plačila javnih institucij zasebnim podjetjem, kažejo, da je podjetje v lanskem in letošnjem letu med domovi starejših sodelovalo zgolj z Domom starejših občanov Kamnik. Direktorica Maja Gradišek je pojasnila, da jim podjetje Sodexo zagotavlja zgolj "dostavo kosil na domu zaradi odsotnosti zaposlenih", občasno pa ponuja tudi svetovanje službi za prehrano. "Vsi zaposleni v kuhinji torej ostajajo zaposleni v Domu starejših občanov Kamnik," pravi direktorica in poudarja, da se kljub velikim kadrovskim težavam skupaj trudijo zagotavljati prehrano stanovalcem na najvišji možni ravni.

Bo zadnja beseda sveta javnega zavoda?

​Direktor Doma starejših občanov Preddvor si je zastavil štiri cilje, o katerih trdi, da jih lahko zagotovi le z najemom zunanjega izvajalca. Za to krivi tudi štiri odpovedi zaposlenih v kuhinji, ki pa so se zgodile šele po njegovi napovedi, da bo storitve prehrane predal zasebniku in nanj prezaposlil delavke in delavce v kuhinji. Na slabšanje delovnih razmer in neprimeren odnos direktorja opozarja na podlagi informacij od članov in članic tudi Matej Jemec iz gorenjske območne pisarne Zveze svobodnih sindikatov.
A v kuhinji Doma starejših občanov Preddvor se bo, tudi če bo storitev prehrane prenesena na zunanjega izvajalca, še naprej kuhalo, je potrdil direktor. S tem pa bi lahko nastala situacija, ki nasprotuje zakonodaji o urejanju trga dela, opozarjajo v Delavski svetovalnici.

Da ne bi le nižali stroškov ...

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva so po četrtkovem sestanku na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Ksenija Klampfer, v petek svetu Doma starejših občanov Preddvor poslali predlog, naj direktorja Mateja Križaniča pozove k odgovornosti. Pozivu so se pridružili tudi v gorenjski pisarni Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). "Razlog je prekoračitev pooblastil, saj za prenos dejavnosti direktor ni pridobil soglasja sveta zavoda," je pojasnila Irena Ilešič Čujovič. Delavci, pravi, so vse bolj prestrašeni. V sindikatu niso nikoli nasprotovali zniževanju stroškov, je dodala. A zahtevajo, da se ob tem zaščitijo pravice stanovalk in stanovalcev ter delavk in delavcev doma. Svet Doma starejših občanov Preddvor ima devet članov - pet predstavnikov ministrstva, dva predstavnika zaposlenih ter po eno predstavnico lokalne skupnosti in stanovalcev.
Predsednica sveta zavoda nam je v petek potrdila, da so bili jeseni zgolj seznanjeni z nameravano začasno privatizacijo dejavnosti prehrane. Tedaj so dali pobudo za sestanek z direktorjem, a ni bil uspešen. "O dogajanju bo svet zavoda razpravljal in se opredelil na decembrski seji. Zavedamo se pomena zagotavljanja nemotene prehrane v domu, a želimo tudi, da cilj ne bi bil zgolj nižanje stroškov, ampak prav tako dvig kvalitete prehrane," pravi predsednica sveta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta