Dravograd in Vuzenica: V pripravljenosti na poplavljanje Drave, zdaj razmere obvladljive

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
17.11.2019 12:38

Kljub včerajšnjim črnim scenarijem v tem trenutku pretok reke Drave še obvladljiv, takšno stanje pričakujejo do večera. S preventivnimi ukrepi so na terenu prostovoljni gasilci, civilna zaščita in druge službe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V primeru, da bo pretok Drave v Dravogradu dosegel 1200 kubičnih metrov na sekundo, se bo preventivno sprožila sirena z alarmom za nevarnost, ki traja dve minuti.
Sašo Bizjak

Ob napovedih na povečan pretok reke Drave so se aktivirali tudi v koroških občinah. V Dravogradu so vpeljali dodatne zaščitne ukrepe, in sicer s postavitvijo dodatnih protipoplavnih barier, sporoča podžupan Občine Dravograd in član civilne zaščite Anton Preksavec. Po sestanku predstavnikov dravograjske občine in štaba civilne zaščite z avstrijskimi kolegi v Labotu kljub trenutno obvladljivim razmeram vsi vpeljani preventivni ukrepi ostajajo v veljavnosti, v pripravljenosti so tudi prostovoljne gasilske enote.  "Predvideva se pretok okoli 1600 kubičnih metrov na sekundo, a v noči na ponedeljek," pravi Preksavec.
Kot kažejo podatki na spletni strani družbe Dravske elektrarne Maribor, je bil pretok Drave ob 12. uri pri hidroelektrarni 818 kubičnih metrov na sekundo. Meja, ob kateri bi se preventivno sprožila sirena in bi pomenila uvajanje dodatnih ukrepov, zlasti na Ribiški poti z dodatnimi preprekami in vrečami peska, je 1200 kubičnih metrov na sekundo. "Sirena bo opozorila prebivalce, da naj spremljajo obvestila," je povedal Preksavec, ko je dodal, da naj takrat prebivalci v višje ležeče prostore umaknejo avtomobile in vse vrednejše predmete. Nadaljeval pa je še: "Če bo pretok dosegel 1400 kubičnih metrov na sekundo, pa bo to pri nas že pomenilo razlitje. Takrat bomo seveda pričeli z evakuacijo, da se umakne ljudi iz tistih najbolj ogroženih lokacij." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta