Državni svet z vetom na izredno uskladitev pokojnin

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
28.11.2019 17:18

V Stranki Alenke Bratušek presenečeni nad ravnanjem Zveze društev upokojencev. Upokojence zanima, ali se lahko zgodi, da izredne uskladitve na koncu sploh ne bo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Državni svet se ne strinja, da se pokojnine konec leta 2020 zvišajo v enakem znesku za vse upokojence.
Andrej Petelinšek

Državni svet je danes izglasoval odložilni veto na interventni zakon, ki poleg omejitve stroškov za plače v javnem sektorju določa izredno uskladitev pokojnin. Ne strinja se namreč, da se pokojnine konec leta 2020 zvišajo v enakem znesku za vse upokojence. Državni zbor bo tako moral o zakonu odločati znova. Z uskladitvijo pokojnin v nominalnem znesku se po mnenju državnih svetnikov ruši sistemska ureditev, po kateri je višina pokojnine odvisna od dolžine vplačevanja prispevkov in višine prispevkov, ki so bili plačani. Državni svetniki so odložilni veto izglasovali soglasno, z 29 glasovi za.
Zelo različna mnenja o izredni uskladitvi
Upokojence pa seveda najbolj zanima, ali se lahko zgodi, da izredne uskladitve pokojnin na koncu sploh ne bo. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mirijo. "Če bi se zgodilo, da zakon, ki določa izredno uskladitev pokojnin v nominalnem znesku, ob drugem glasovanju v državnem zboru ne bi prejel dovolj glasov poslancev, bi se pokojnine kljub temu lahko izredno uskladile tudi po veljavnem pokojninskem zakonu na predlog Zpiza in ob soglasju vlade," pojasnjujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta