(DVIG CEN) Od danes dražja poštnina

Srečko Klapš Srečko Klapš
21.05.2019 09:08

Znamka za standardno pismo je dražja za pet centov, dopisnica pa za šest. Višje so tudi cene pošiljanja tiskovin, priporočenih pošiljk in paketov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Pošta Slovenije je na podlagi soglasja Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS spremenila cene univerzalne storitve za standardna in navadna pisma, dopisnico, tiskovine, priporočena in vrednostna pisma ter pakete v notranjem prometu. Od danes je tako standardno pismo dražje za pet centov, navadno pismo do 50 g in dopisnica pa za šest. Navadno pismo nad 100 do 250 g je dražje za deset centov. Priporočeno pismo in vrednostno pismo do 20 g sta dražji za 21 centov. Za pošiljanje navadnega paketa (do 2 kg) je treba plačati enajst centov več, medtem ko se je cena za navadni paket (nad 2 kg do 5 kg) višja za 23 centov. Cena za pošiljanje paketa (do 2 kg) je višja za 12 centov, medtem ko je cena za pakete nad 2 kg do 5 kg ostala enaka (4,45 evra).
Za zvišanje cen nekaterih univerzalnih poštnih storitev so se odločili zaradi nepokrivanja lastne cene, ki jo Pošta Slovenije ustvarja z opravljanjem te storitve, predpisane z zakonom o poštnih storitvah, pojasnjujejo v Pošti Slovenije in dodajajo, da se kljub zvišanju cen še vedno uvrščamo med evropske države z najnižjimi cenami poštnih storitev. Predvidoma letos bodo zvišali še cene za pošiljanje priporočenih pisem v mednarodnem prometu.
Dvig cen univerzalnih poštnih storitev utemeljujejo še, da so te še leta 2017 pomenile 27,6 odstotka vseh storitev Pošte Slovenije, danes pa sestavljajo le še 17 odstotkov. Projekcije kažejo, da se bo obseg teh storitev zaradi uporabe elektronskih poti do leta 2020 znižal še za okoli petino. "Obseg univerzalne storitve se je v zadnjih desetih letih več kot prepolovil. Leta 2007 smo izvedli 308 milijonov teh storitev, leta 2018 pa le še 148 milijonov." Tudi zaradi tega se v Evropski uniji povečuje delež držav oziroma izvajalcev, ki prejemajo finančno nadomestilo za izvajanje univerzalne storitve od 12 milijonov pa vse do 3,4 milijarde evrov, še pojasnjujejo v Pošti in dodajajo, da so te državne pomoči oziroma subvencije namenjene ohranitvi teritorialne prisotnosti na celotnem ozemlju države. "Tudi v Pošti Slovenije razmišljamo o pomoči države, vendar smo glede te prakse šele na začetku," še dodajajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta