Energetika: ZDA hočejo čim bolj izriniti Rusijo

Darja Kocbek
13.09.2019 18:05

Konec leta se izteče dogovor o tranzitu ruskega plina prek Ukrajine, pogajanja o novem so predvidena naslednji teden - Opec in IEA znižujeta napovedi o rasti povpraševanja po nafti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rusija je s 40 odstotki še vedno največja dobaviteljica plina EU. 
Reuters

Medtem ko EU sama pridobi čedalje manj zemeljskega plina, povpraševanje po tem energentu od leta 2014 raste. Glavna dobaviteljica je še vedno Rusija, čeprav je EU že pred leti sprejela strategijo in druge ukrepe za zmanjšanje energetske odvisnosti od te države. Večino plina iz Rusije EU dobi prek Ukrajine.
Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je pred dnevi za prihodnji teden napovedal nov krog pogajanj med EU, Rusijo in Ukrajino za sklenitev dogovora o tranzitu plina. Dogovor je treba skleniti do konca leta, ko se izteče veljavni iz leta 2009. Napredek pri pogajanjih bo po komisarjevih besedah "močan pozitiven signal za trg in porabnike" pred začetkom zime. Če nov dogovor ne bo pravočasno sklenjen, EU grozi nova plinska kriza.
Tranzit prek Ukrajine je za EU še vedno pomemben, a manj kot pred letom 2011, ko se je EU zaradi spora med Rusijo in Ukrajino v času dveh plinskih kriz soočala s pomanjkanjem plina. Od leta 2011 Rusija namreč plin v EU dobavlja tudi neposredno pod Baltskim morjem prek plinovoda Severni tok 1. Zdaj je v gradnji še plinovod Severni tok 2, za katerega nemška vlada računa, da bo v skladu z načrti dokončan še letos. Odprtje je predvideno 31. decembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta