(EVROPSKE VOLITVE) Že v torek lahko glasujete, kako, kje in kdaj je mogoče glasovati?

M.R.
20.05.2019 16:20

Manj kot en teden je do evropskih volitev, na katerih lahko državljani EU volimo svoje predstavnike v Evropskem parlamentu. Slovenija bo to nedeljo namreč izbrala osem poslancev, novih ali starih, za njih pa se potegujejo 103 kandidati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Juhnov

Predčasno

Prvo glasovanje se prične že jutri, ko lahko predčasno oddate svoj glas. Za to pa se vam ni treba prijaviti. Glasujete lahko na sedežu vaše okrajne volilne komisije, kjer imate prijavljeno stalno prebivališče. Glas lahko na ta način oddate tudi v sredo ali četrtek med 7. in 19. uro. Seznam volišč za predčasno glasovanje najdete na spletnih straneh državne volilne komisije.

Bi glasovali na drugem volišču?

Če želite glasovati v kakem drugem kraju, ker vas na volilno nedeljo ne bo doma, pa si lahko uredite tudi to. A o tem, morate najmanj tri dni pred volitvami, torej do 22. maja ob polnoči obvestiti okrajno volilno komisijo. To lahko storite preko spletnega portala e-Uprava
Izpolniti morate vlogo, ki jo lahko potem okrajni volilni komisiji lahko pošljete po elektronski pošti, lahko tudi brez elektronskega podpisa. V vlogi navedite svojo enotno matično številko občana (EMŠO) in iz seznama Omnia volišč izberite tistega, ki vam najbolj ustreza. Tam lahko na volilno nedeljo potem tudi glasujete med 7. in 19. uro. 

Želite glasovati na domu?

Prav tako do 22. maja do polnoči morajo svojo vlogo oddati tisti, ki zaradi bolezni ne morejo osebno priti na volišče. Tudi ti volivci morajo prošnjo oddati prek portala e-Uprava. To lahko storijo z ali brez digitalnega potrdila. 

Nujen osebni dokument

​Sicer pa lahko svoj glas oddate v nedeljo med 7. in 19. uro na vašem volišču, obvestilo o tem pa vam je državna volilna komisija verjetno že poslala. Na volišče morate prinesti osebni dokument, samega obvestila pa vam ni treba prinesti.
Pri nas lahko sicer glasujejo tudi državljani drugih članic EU, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji. Pogoj je, da so vpisani v volilno evidenco.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta