(FOTO) Žrtve min iz vojne v Bosni in Hercegovini na vrhu Triglava

12.09.2019 21:35

Kar 15 odstotkov prebivalstva BiH še vedno živi na nerazminiranih območjih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na poti. 
Bobo

Pet žrtev min iz vojne v Bosni in Hercegovini je doseglo vrh Triglava!  Začeli so v Krmi 10. septembra in podvig, motiviran z željo po svetu brez min, uspešno zaključili v sredo v Mojstrani. Pobudnik vzpona, ki ga je podprla Ustanova za krepitev človekove varnosti (ITF) s sedežem v Sloveniji, skupaj s Planinsko zvezo Slovenije in Planinsko zvezo BiH, je bil Željko Volaš, nekdanji deminer, ki se je pri tem nevarnem pa bistvenem delu poškodoval in ostal brez noge. Po uspešnem vzponu je povedal: "Želeli smo simbolično sporočiti odgovornim v regiji, da jo je treba očistiti min in da žrtvam min dajo potrebno podporo. Uspeli smo osvojiti vrh, kar je posebna simbolika, ker je Triglav najvišji vrh bivše skupne države.” 

Na vrhu.
Bobo
V Bosni in Hercegovi je bilo od začetka vojne 8358 minskih nesreč, v katerih se je ponesrečilo 14 odstotkov otrok in 7 odstotkov žensk. Po vojni je bilo 1758 minskih nesreč in v njih 615 mrtvih. Med humanitarnim razminiranjem v BiH se je zgodilo 123 delovnih nesreč, v njih je umrlo 74 deminerjev.
Bobo
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta