GoOpti: Za ohranitev delovnih mest je potrebna dokapitalizacija

Gregor Grosman, STA
26.05.2020 15:30

Takojšnje vračilo denarja vsem strankam bi res pomenilo stečaj Gooptija, je priznal direktor GoOptija Marko Guček.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

16. marca letos je GoOpti, mednarodno podjetje, ki se ukvarja s cestnim prevozom potnikov, in je svojo poslovno pot začelo v letu 2011, zaradi zaustavitve letalskega prometa ustavil vse prevoze na relacijah Italije, Hrvaške in Avstrije. Pred nekaj dnevi so na spletni strani družbe objavili informacijo, da bodo 1. julija 2020 začeli z izvajanjem zasebnih prevozov na vseh GoOpti relacijah, skupinske prevoze pa bodo dodajali postopoma, glede na možnost izvedbe. Epidemija koronavirusa je povsem ohromila njihovo delovanje, sedaj pa se je v anonimnem pismu oglasila skupina zaposlenih in nedavno zaposlenih pri podjetju GoOpti d.o.o., ki opozarjajo na nekatere nepravilnosti, ki se dogajajo v družbi.

Družba ustvarjala minus

"Kljub nenehni rasti v vseh segmentih in na videz dobremu poslovanju, je družba ves ta čas ustvarjala relativno velik minus in v juniju 2019 smo izvedeli, da smo insolventni. Takrat je odstopila glavna računovodkinja, insolventnost pa se je prikrilo s črpanjem predplačil (takrat že v višini 400.000 evrov, kar predstavlja približno 20 odstotkov letnega proračuna podjetja in skoraj polovico predplačil. Že jeseni 2019 predplačila niso bila dovolj, družba je morala pridobiti 200.000 evrov bančnega posojila, da bi preživela zimo. Ves ta čas se v podjetju ni naredilo nič, da bi se izgubo vsaj zmanjšalo, če ne že saniralo," pišejo v pismu zaposleni in nedavno zaposleni. GoOpti po njihovih navedbah v tem trenutku dolguje bankam čez 200.000 evrov, podjetje naj bi porabilo za okoli 800.000 evrov predplačil strank, 150.000 evrov manjka za plače in odpravnine od janurja, okoli 400.000 evrov je dolg franšizam in prevoznikom ter vsaj 100.000 evrov sprotnih neplačanih stroškov.

Marko Guček
Goopti

Prva odpuščanja v začetku marca

Guček pojasnjuje, da so medtem prejeli ponudbo irskega državljana, ki je dolgo časa živel v Sloveniji in ima podjetje v solastništvu v Omanu. Njegov interes je razvijati tudi prevoz blaga, vendar nikakor prenehati do sedaj dobro dejavnost občasnih prevozov na letališča, zagotavlja Guček, ki je pojasnil, da so ob prejemu ponudbe dali tudi možnost notranjim in nekaterim njihovim zunanjim partnerjem, da pod enakimi pogoji kupijo družbo, a se to na koncu ni zgodilo. "Lastniki družbe so v pogovoru z novim investitorjem zaradi potrebe družbe po dodatnem kapitalu, ki bo omogočal nadaljnji razvoj ter ohranitev delovnih mest in razvoj potencialov družbe, ki so izjemni," je zapisal Guček.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta