Igor Kadunc predlaga za evro višji RTV-prispevek. So takšnemu predlogu v Šarčevi koaliciji naklonjeni?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
22.05.2019 23:04

Medtem ko je javni servis v vse slabšem finančnem položaju, v koalicijskih poslanskih skupinah niso naklonjeni dvigu RTV-prispevka, kar predlaga vodstvo RTV Slovenija, na ministrstvu za kulturo pa predlog še preučujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ko primerjamo stroške plač med leti, moramo izpostaviti, da so letni stroški na zaposlenega vendarle za vsaj 3000 evrov višji kot stroški na stalnega sodelavca po avtorski ali delovršni pogodbi," pravi prvi mož javnega servisa Igor Kadunc. 
Robert Balen

Potem ko so se v zadnjih letih večkrat podražile storitve kabelskih operaterjev, pred dnevi pa tudi nekatere poštne storitve, bi lahko gospodinjstva z novim letom plačevala tudi višji RTV-prispevek, ki je trenutno 12,75 evra. A podražitev se bo zgodila zgolj v primeru, če bo vlada Marjana Šarca prisluhnila želji vodstva javne radiotelevizije, ki predlaga dvig prispevka za 7,84 odstotka oziroma en evro. Kot namreč določa zakon o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), vlada višino prispevka spremeni za največ deset odstotkov, če za to obstajajo utemeljeni ekonomski razlogi, vendar najkasneje do 1. septembra tekočega leta za naslednje leto.

Dr. Marko Milosavljević
Robert Balen

Slaba finančna kondicija

Finančno je RTVS v slabi kondiciji, v zadnjih treh letih beleži presežek odhodkov nad prihodki, spet se napovedujejo rdeče številke, Eutelsatove delnice pa se v zadnjih letih vse pogosteje odprodajajo. Res je, da je javni servis lani s pomočjo RTV-prispevka zbral 94,5 milijona evrov, kar predstavlja 76,3 odstotka celotnih prihodkov, povprečno število zavezancev za plačilo RTV-prispevka pa je znašalo nekaj več kot 623.500 ljudi, kar je največ v zadnjih petih letih. A drugačna zgodba se hkrati odvija na področju oglaševanja in kadrovske politike. Oglaševalsko-trženjski prihodki so se lani ustavili na 19,6 odstotka celotnih prihodkov, še leta 2014 so znašali 23,7 odstotka, število redno zaposlenih pa se je s 1925 leta 2014 ob koncu preteklega leta dvignilo na število 2279, kar je posledica zaposlovanja honorarnih sodelavcev. In kot je razvidno iz finančnega načrta za letos, bodo stroški dela redno zaposlenih letos višji še za 6,1 milijona evrov v primerjavi z lansko realizacijo.

Za zdaj brez podpore v koaliciji

Bo torej vlada Marjana Šarca oziroma njegova koalicija prisluhnila generalnemu direktorju javne radiotelevizije in RTV-prispevek po sedmih letih dvignila za en evro? V poslanskih skupinah LMŠ in SMC v predvolilnem času predloga ne podpirajo.
"Reševanje finančnega stanja ne more temeljiti zgolj na morebitnem zvišanju prispevka, temveč predvsem z ukrepi na področjih racionalnosti poslovanja in optimizacije programske strukture," so prepričani v SMC. Iz poslanske skupine SD, od koder prihaja tudi kulturni minister Zoran Poznič, prav tako sporočajo, da niso naklonjeni dvigu prispevka. In dodajajo: "Je pa tudi in v največji meri odgovorno vodstvo RTVS, da v okviru svojih pristojnosti vse napore usmeri v optimalno, učinkovito in smotrno delovanje, takšno, ki bo zavod dolgoročno finančno stabiliziralo in mu omogočalo njegovo optimalno delovanje v javnem interesu." V poslanski skupini DeSUS glede na poslovanje javnega servisa razumejo manever vodstva RTVS, zanje je predlog pričakovan: "Z lastno tržno dejavnostjo RTVS ne more povečati prihodkov, kot to počnejo komercialne televizije, katerih poslovni cilji so popolnoma drugačni kot cilji javne televizije." "Ko bodo jasni cilji predlaganega dviga prispevka in predstavljena optimizacija poslovnih procesov, se bomo lahko odločili," pa napovedujejo v SAB. Da mora vodstvo RTVS ustrezno utemeljiti, zakaj trenutna višina prispevka ne omogoča delovanja v javnem interesu, sporočajo partnerji koalicije iz Levice in dodajajo, da nenehnih podražitev naročnin na kabelske operaterje ne moremo primerjati z RTV-prispevkom, ki je že sedem let na isti ravni: "Zviševanje cen za uporabnike storitev kabelskih operaterjev je posledica odsotnosti ustrezne regulacije, zlorab prevladujočega položaja na trgu, nedovoljenih vertikalnih integracij in izkrivljanj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta