(INTERVJU) Bojana Potočnik: Delovnim zvezkom sem se odpovedala

Franja Žišt Franja Žišt
13.10.2019 21:05

Učiteljica slovenščine Bojana Potočnik v devetem razredu enostavno ni našla delovnega zvezka, ki bi bil dovolj dober, razlaga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojana Potočnik razlaga, da je kot učiteljica in mama že naletela na delovne zvezke, ki so intelektualno poniževali učence.
Marko Vanovšek

Kako se odločate, kaj - kateri učbenik, delovni zvezek, samostojni delovni zvezek - uporabljati?
"Čeprav sem učiteljica že dvajset let, nenehno iščem popolno gradivo. Spremljam novosti založb, prisluhnem učencem, kaj jim je všeč, poslušam mnenja kolegic, ustvarjam lastna gradiva … Pravkar se v projektu Inovativne pedagogike izobražujem o digitalnih gradivih, ki jih pri svojem delu prav gotovo premalo vključujem, in to bi rada izboljšala."
Se vam zdi ponudba učnih gradiv prevelika?
"Ne vem, ali je prevelika, prav gotovo pa so učna gradiva preveč raznolika. Pogostokrat niso usklajena z učnimi načrti in tako imajo starši isto starih otrok z različnih koncev Slovenije občutek, kot da se otroci izobražujejo v različnih sistemih. Učitelji zaupamo učnim gradivom, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa na tem področju nima nadzora, saj strokovni svet potrjuje le učbenike, ne pa drugih gradiv."
Vi ste se delovnim zvezkom v devetem razredu že odpovedali. Zakaj?
"Delovnim zvezkom sem se odpovedala, ker nisem našla takšnega, ki bi se mi zdel dovolj dober, poleg tega sem imela veliko gradiva, ki sem si ga ustvarila sama, in ker sem preprosto želela preizkusiti, kako gre brez delovnih zvezkov. Mojim učencem sprva ni bilo všeč, ker so morali več pisati, več delati sami, a so se sčasoma navadili in jim je postalo celo všeč, saj smo se včasih že skupaj smejali nekaterim nalogam in vprašanjem v delovnih zvezkih, ki so se nam vsem zdeli intelektualno ponižujoči. Preveč je namreč povezovanja, obkroževanja, odgovarjanja na vprašanja v stilu 'Ali je tako prav?', ko ti je že jasno, da si obkrožil pravilno."

Bojana Potočnik
Marko Vanovšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta