Iskali bodo novo "čudežno" formulo za financiranje občin

Rozmari Petek Rozmari Petek
21.08.2019 16:28

Ministrstvo za javno upravo umirja žogico in obljublja, da bodo občine v prihodnje lažje zadihale. Septembra nove debate o višini povprečnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kakšno formulo za povprečnino bosta po županski košarici iznašla ministra Andrej Bertoncelj in Rudi Medved?
Robert Balen

Še v začetku meseca je bil minister za javno upravo Rudi Medved rahlo užaljen zaradi kritik županov, ki so opozarjali, da spremembe formule za izračun povprečnine ne gredo v pravo smer. Spremembe so namreč, predvsem zaradi dogovora s sindikati glede zvišanja plač uslužbencem v javnem sektorju, zahtevali sami.
Ni vsaka občina enaka drugi
Občine imajo različno število šoloobveznih otrok in otrok v vrtcih ter starejših, ki potrebujejo domsko oskrbo, s tem pa tudi različno število javnih uslužbencev in zneskov sofinanciranja cen, zato so formulo spremenili ravno na teh postavkah. Del županov občin je formuli pritrdilo, del jih je nezadovoljnih, pojasnjujejo na ministrstvu. "Formula pa je kot vezna posoda. Če vzameš na eni strani in premostiš na drugo, je potem nekje več in nekje manj," je takrat poudaril minister.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta