Iskanje vladne večine: Čas je Janšev zaveznik, ne Šarčev

Potem ko je interes za sodelovanje v alternativni koaliciji v minulih dneh najbolj izkazovala SMC, je včeraj močne "paritvene" signale v smeri SDS pošiljala še poslanska skupina stranke Desus

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Nič še ni dogovorjeno, še najmanj pa podpisano," je ob robu včerajšnje seje državnega zbora navrgel Franc Jurša, vodja poslancev Desusa, stranke, ki je v preteklih dneh delovala razpeto med lojalnostjo odstopljenemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu in njegovim ambicijam po predčasnih volitvah in vstopanju v novo koalicijo, če se bo oblikovala, saj si stranka ne more privoščiti, da bi obstala v opoziciji. Ob siceršnjem zatrjevanju nove predsednice Aleksandre Pivec, da je stranka pripravljena na volitve, je Jurša nato včeraj o pridružitvi potencialni novi koalicijski sestavi dejal, da moraš najprej "dobiti povabilo, potem se lahko vidiš v neki koaliciji".
Od SDS še niso prejeli vabila, je povedal, a do povezovanja očitno naklonjeno nadaljeval, da so "na neki način sodelovali s stranko v preteklosti že dvakrat in smo po tem bili relativno zelo uspešni na volitvah". S tem je starosta poslancev upokojenske stranke, ki bi se v pokoj odpravil ravno ob koncu aktualnega mandata, zmagovalcu volitev Janezu Janši poslal jasno sporočilo, da so pripravljeni na pogovore o oblikovanje nove večine, odprto ostaja le protokolarno vprašanje, kdo bo koga poklical. Po naših informacijah bi se novi koaliciji pridružilo vseh pet poslancev stranke Desus, ne le deklarirano proesdeesovski Robert Polnar.

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj opravil neformalni pogovor s premierjem v odhodu, Marjanom Šarcem. Ta mu je dejal, da vidi rešitev razmer v predčasnih volitvah. 
Fotouprs

Petričevi signali Janši

Da je na prvi pogled smotrno iti na nove volitve, a ni nobene garancije, da bi nova sestava državnega zbora bila manj zahtevna za sestavo učinkovite vlade od sedanje, pa je sicer za Delo v začetku tedna povedal svetovalec predsednika države Ernest Petrič, ki nikoli ni skrival dobrih odnosov z Janšo in posluha za njegove politične zamisli. Takrat je ob odsotnosti Pahorja, ki se je mudil na Poljskem, ocenil možne scenarije v trenutnih političnih okoliščinah, včeraj pa z zavrnitvijo komentarja svojega stališča, ki je na primer nasprotno Šarčevim zamislim, očitno na željo Pahorjeve ožje ekipe stopil korak nazaj.
Petričev šef, predsednik republike Borut Pahor, se je včeraj neformalno sestal tako z odhajajočim premierjem Šarcem kot tudi predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom. Medtem ko smo se glede srečanja s prvim dokopali zgolj do uradnega stališča kabineta predsednika vlade, v katerem Šarec vnovič poziva k po njegovi oceni najboljši rešitvi, to so predčasne volitve, je pogovor komentiral Židan. "Pogovarjala sva se o tehničnih aspektih sedanje politične krize," je povedal in nadaljeval, da je pomembna njuna enotna ugotovitev, "da bodo predčasne volitve legitimne in legalne". Predsedniku Pahorju se je Židan zahvalil "za njegove napore pri usklajevanju", saj da ima on kot avtoriteta večjo širino pri usklajevanju okoli spremembe volilne zakonodaje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta