Klestenje občinskih stroškov za zdaj zgolj na papirju

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
02.07.2019 20:24

Vlada načrtuje poseben zakon, s katerim bi občinam vendarle nekoliko znižala stroške

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poleg kleščenja občinskih stroškov vlada občinam obljublja še, da jih bo razbremenila tudi določenih administrativnih ovir.
Igor Napast

Župani že leta opozarjajo, da jim je vsakokratna oblast vedno znova nalagala dodatne zakonske obveznosti, ne da bi jim zanje zagotovila denar. Sedanja vlada se je, kot kažejo prve poteze, lotila obratne poti. V sodelovanju z občinskimi združenji - trenutno so tri - s prečesavanjem zakonov iščejo, kje bi lahko občinam vendarle oklestili stroške. Po pregledu 61 zakonov so jih izluščili 25 in skupno našli za 31 milijonov evrov, s katerimi bi občinske proračune razbremenili na način, da bi to bili poslej stroški drugih javnih blagajn. Minister za javno upravo Rudi Medved je napovedal, da naj bi poseben zakon o zmanjševanju stroškov, v katerem bi bili vključeni omenjeni okleščeni stroški občin, obravnavali hkrati s proračunskimi dokumenti, tako da bi bile občine olajšane določenih stroškov že z januarjem prihodnje leto.

Želijo več besede pri vrtcih, cestah, javnih naročilih ...

Za zdaj so se dogovorili, da bi občine razbremenili plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja za brezposelne. Prav tako občinam ne bi bilo treba več sofinancirati družinskega pomočnika, razbremenili bi jih plačila stroškov mrliške pregledne službe, ki med drugim občinam zaračunava stroške obdukcij za ponesrečence, tudi pogrebnin jim ne bi bilo treba več plačevati iz občinskih proračunov. Vse to znese, so izračunali, okoli 31 milijonov, vendar bodo v prihodnjih tednih po besedah Jasmine Vidmar iz Skupnosti občin Slovenije (SOS) poskušali oklestiti stroške tudi na nekaterih drugih področjih; v občinah si želijo, da bi imeli več besede pri financiranju in nadzoru delovanja zasebnih vrtcev, spremembe želijo pri urejanju lastništva javnih cest in večji red pri javnih naročilih javnih lekarniških zavodov.

Razbremenitve tudi pri javnih naročilih

V občinah opozarjajo, da lekarne v javni lasti že vrsto let ne spoštujejo predpisov o javnem naročanju in zdravila nabavljajo z neposrednimi pogodbami z dobavitelji. A ker za omenjeno, tako Vidmarjeva, ki je članica delovne skupine, dogovor še iščejo, bo skupni znesek okleščenih občinskih stroškov za naslednje leto znan šele jeseni. Miloš Senčur iz Združenja mestnih občin Slovenije je po dosedanjih pogovorih, ki da so bili zelo odkriti, ocenil, da je "lokalna samouprava končno postala slišan sogovornik". Nekoliko bolj previden je podpredsednik SOS in župan Podčetrtka Peter Misja, ki pravi, da bo šele, ko bodo omenjeno klešečenje stroškov občine tudi občutile, lahko rekel, da ima sedanja vlada posluh za občine. "Za zdaj so strošk okleščeni le na papirju."
Poleg kleščenja občinskih stroškov vlada občinam obljublja še, da jih bo razbremenila tudi določenih administrativnih ovir oziroma nepotrebnih birokratskih postopkov, poskušala pa naj bi najti tudi dodatne vire za občine. Kateri so ti, za zdaj ni jasno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta