Ko se minister Hunt posipa s pepelom: Slovenija ni vazal, ampak prijateljska država

STA, VČ
08.03.2019 13:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jeremy Hunt 
EPA

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je svojo izjavo o Sloveniji kot nekdanjem sovjetskem vazalu zdaj na Škotskem pojasnil kot "izraz prijateljstva". Kot je poudaril, je transformacija Slovenije, dela nekdanje Jugoslavije, nanj naredila velik vtis, na spletni strani piše časnik Express & Star iz Wolverhamptona.
Hunt je ob obisku v Sloveniji pred dobrima dvema tednoma poskrbel za razburjenje v javnosti z izjavo, v kateri je Slovenijo označil za nekdanjega sovjetskega vazala. O nerodni izjavi so se razpisali tudi britanski mediji. Poslanec Škotske nacionalne stranke (SNP) Stephen Gethins je v četrtek njegovo izjavo izpostavil kot primer, kako Velika Britanija izgublja prijatelje v EU v času, ko bi jih najbolj potrebovala za uspešna pogajanja o brexitu.
Hunt je ob obisku kampusa univerze Heriot-Watt v škotskem mestu Galashiels odgovoril: "Kar sem govoril Sloveniji, ko sem bil tam, je, kakšen vtis je name naredila transformacija države, ki je bila del nekdanje Jugoslavije. Šlo je za izraz prijateljstva Velike Britanije Sloveniji."
Obisk na Škotskem je Hunt  izkoristil predvsem za izjave o brexitu. Odhod Britancev iz EU je označil kot priložnost za Veliko Britanijo, da se vpraša, kako je lahko uspešna v 21. stoletju. "Ključna kakovost, ki jo imamo na Škotskem, v celotni Veliki Britaniji, je kreativnost," je rekel. S to kreativnostjo da se mora država odpreti ne le velikim evropskim, ampak vsem globalnim trgom. "Brexit bo odskočna deska za to," je prepričan. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta