Lek ustavil naložbo v novo tovarno na Prevaljah

Jasmina Detela Jasmina Detela
02.09.2019 18:07

Iz Leka sporočajo, da bodo vrnili prejeto državno spodbudo, nadaljujejo pa vlaganja v nove tehnologije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena od možnosti, ki se je neuradno omenjala, je bila prodaja nove proizvodne hale podjetju TAB Mežica. 
Žana Vertačnik

Kar se je že precej časa ugibalo, je zdaj postalo jasno. Lek se je odločil, da ne nadaljuje naložbe v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah. Vrnili bodo tudi prejeto državno spodbudo z obrestmi vred. Glede dijakov, ki obiskujejo nov izobraževalni program farmacevtski tehnik, v Šolskemu centru (ŠC) Ravne so ga pred dvema letoma uvedli prav na pobudo Leka, pa odgovarjajo, da gre za deficitarni poklic, zato se jim zdi dobro, da so spodbudili njegovo uvedbo.
Temeljni kamen leta 2017
Temeljni kamen za novo tovarno na Prevaljah je bil položen spomladi 2017, prva redna proizvodnja pa naj bi stekla že leta 2020. Novi obrat bi prinesel do 150 novih delovnih mest. Že dobro leto po položitvi temeljnega kamna so se pojavila nekatera namigovanja, da je novogradnja tovarne širokospektralnega antibiotika na Prevaljah ustavljena ali zamrznjena. Iz Leka so takrat mirili, da se je le nekoliko zamaknila in da bo več znano jeseni. In da razmišljajo o uvedbi drugačnega tipa proizvodnje, namesto klasične bi morebiti uvedli kontinuirano proizvodnjo. Odstopili so tudi od dogovora o sofinanciranju gradnje čistilne naprave na Prevaljah, na katero bi se priključil s komunalnimi vodami.
Zdaj je jasno, da naložbe v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah ne bodo nadaljevali. "Novartis je kljub zmanjšanju povpraševanja na trgu generičnih zdravil, zlasti ameriškem, v zadnjih letih - in novih tehnoloških potreb - proučil vse možnosti, da bi uresničil načrtovano širitev. Izvedena analiza je sicer pokazala, da je objekt primeren za uvedbo tehnologije neprekinjene proizvodnje, vendar se je to pokazalo zgolj kot kratkoročna rešitev. Zato smo se odločili, da ne nadaljujemo naložbe," so sporočili iz Leka, ki sodi pod okrilje Novartisa.
Denar bodo vrnili do konca meseca
Naložba v novo tovarno je bila sicer ocenjena na 105 milijonov evrov. Zanjo so prejeli tudi državno spodbudo, ki jo bodo vrnili skupaj s pripadajočimi obrestmi. Skupno bi prejeli sedem milijonov evrov v treh letih. Doslej so dobili 1,5 milijona evrov - in ta denar bodo zdaj z obrestmi vrnili do konca septembra, so pojasnili v Leku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta