Levica v soloakciji: Še pred finančno uskladitvijo vložili zakon o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
25.09.2019 13:53

Iz LMŠ Levici sporočajo, da je vsak korak, ki ga koalicijski partner naredi samostojno, korak stran od ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Levica tudi s peticijo nad ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. 
Robert Balen

V Levici so se, kljub temu, da se s koalicijo še niso uskladili o tem, kako bodo nadomestili petsto milijonov evrov, ki bodo umanjkali z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, odločili vložiti predlog zakona, s katerim bi to dosegli, v zakonodajno proceduro. S tem, tako pravi koordinator stranke Luka Mesec, "udejanjajo dogovor s koalicijo, po katerem mora biti predlog zakona o ukinitvi vložen do konca septembra, sprejet pa na novembrski parlamentarni seji skupaj s proračunom". Ob tem so danes objavili tudi peticijo, s katero pozivajo državljanke in državljane, da podprejo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki da je "nepravično, saj vsi prispevamo zanj enak znesek, ne glede na dohodek posameznika".
A v največji koalicijski stranki LMŠ nad potezo Levice niso navdušeni. Vodja poslanske skupine Brane Golubovič je dejal, da še nikoli politika ni bila tako blizu ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, "zato je vsak korak, ki ga naredi koalicijski partner, tudi Levica, samostojno, korak stran od tega, da se omenjeno zavarovanje ukine". Slednji je poudaril, da partnerji še vedno niso finančno usklajeni glede preoblikovanja dopolnilnega v obvezno zavarovanje. "Dobro je potrebno premisliti, kako bomo nadomestili 500 milijonov evrov izpada, zato pričakujemo od vseh partnerjev, da bi naredili korak nazaj, da predebatiramo o alternativnih virih," je dejal Golubovič, ki poudarja, da tega v 20 dneh ni bilo mogoče storiti.
Na vprašanje, v kolikšnem času bi to bilo mogoče narediti, je odvrnil, da so na ministrstvu za zdravje ocenili, da bi vso zakonodajo lahko pripravili do junija prihodnje leto. Golubovič svari pred nevarnostjo, da bi bil sprejet zakon o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, v nadaljevanju pa ne bi zagotovili nadomestnih virov financiranja. Po njegovem bi to lahko pripeljalo do sesutja zdravstvene blagajne.
Spomnimo, Levica je že večkrat poudarila, da v primeru nesprejetja zakona o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ne bo podprla proračuna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta