Marsikateri srednješolec je za večerno toaleto pripravljen odšteti tudi do 1000 evrov

Klara Širovnik Klara Širovnik
05.11.2019 12:04

Za tiste mlade, ki obiskujejo srednje šole, se je s septembrom začel čas kontrolk, učenja in stresnih šolskih obveznosti. Po glavah tistih srednješolcev, ki se bodo prihodnje leto "zavrteli" na maturanskem plesu, pa se obenem že plete vprašanje, kaj bodo oblekli na eno najbolj glamuroznih noči svojega življenja. Da, prav ste slišali - izbiranje maturantskih oblek se je že začelo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dekleta se vse pogosteje odločajo za zelo svečane, dolge obleke z veliko podrobnostmi.
Profimedia

Andreja je mama 18-letne Nuše, ki bo na mariborski srednji šoli maturirala prihodnje leto. Od maturantskega plesa mlade sicer loči še nekaj mesecev. Nekatere srednje šole bodo plesale januarja, druge šele marca ali aprila, Andreja in Nuša pa po spletu že brskata za kreacijami oblek, ki bi mladi maturantki utegnile pristajati. Prepričani sta, da je maturantski ples simbolni prehod v odraslo dobo, nista pa še odločeni, ali bo Nuša nosila izposojeno ali po meri zašito obleko. "Nuša ima malo nenavadno postavo, zelo je drobna. Nočeva, da obleka na njej zgleda kot žakelj," zaskrbljeno pove Andreja. Stroški so zanju postranskega pomena.
"Za prva pomerjanja maturantskih oblek se dekleta odločajo že oktobra in novembra, večina pa jih ima do tedaj že izdelano idejo o tem, kako naj bi njihova obleka izgledala," ob tem pojasnjuje Irena Peterka, ki se z bodočimi maturantkami srečuje v domžalski izposojevalnici oblek Ena in edina. "Eno so fotografije oblek, ki jih dekleta vidijo na internetu in ki jih nosijo zvezdnice na rdečih preprogah, drugo pa je potem realno stanje," pravi in dodaja, da maturantkam v salonu zato svetujejo izbiro obleke, ki ustreza njihovi postavi. Dekleta na pomerjanje sicer pogosto pripeljejo še prijateljice in starše. "Z njimi večinoma pridejo mamice. Ker starši te obleke povečini tudi plačajo, se mi zdi prav, da pridejo zraven," še dodaja Peterka, ki se zato prilagaja tudi željam staršev. "Če mi starši rečejo, da bi radi, da otrok izbere obleko v nekem določenem cenovnem rangu, potem pač predstavim obleke, ki ustrezajo tem kriterijem. Lahko pa vam povem, da strankam na koncu cena niti ni tako zelo pomembna," še pripomni z nasmehom. 

Je za eno noč blišča denarnico vredno "stanjšati" tudi za tisoč evrov? 

Profimedia
Profimedia

Ostanejo ti čevlji, lepi spomini in fotografije 

Obleko pa seveda zaokrožajo tudi modni dodatki, od čevljev, torbic in nakita do pričeske in naličenosti obraza. Cene torbic se gibljejo med 20 in 900 evri, za udobne čevlje pa je treba v povprečju odšteti približno sto evrov. Tudi cene ličenja niso nizke. Vizažistka Tjaša Zupanič, ki v sezoni maturantskih plesov naliči tudi do 40 maturantk, pravi, da so trendi ličenja podobni splošnim modnim trendom. Cene se v povprečju gibljejo od 50 do 80 evrov, vse pa je seveda odvisno od podrobnosti in želja. "Punce si po mojih izkušnjah vedno pogosteje želijo diskretnega makeupa, nemalo katera pa si želi izstopati z močnimi barvami in umetnimi trepalnicami," pove. Pri vizažistki si morajo maturantke termin zagotoviti že pol leta (in najkasneje tri mesece) pred maturantskim plesom.
Naredimo za konec še računico. Maturantka, ki si obleko izposodi v salonu, za celoten videz odšteje povprečno 400 evrov (250 plača za obleko, približno 50 evrov za ličenje in frizuro, 100 evrov odšteje za kvalitetne in udobne čevlje). Kodrčki in šminka propadejo po preplesani noči, zato bi lahko rekli, da maturantki po dogodku ostanejo samo plesni čeveljčki. Se velik finančni vložek kljub temu splača? "Jaz mislim, da ja. Ni mi žal, da sem zapravila toliko denarja, ker se mi zdi, da je to, kako doživljaš ples, odvisno od tega, kako nanj gledaš," dodaja Mateja. "Ta denar bi sicer porabila za kaj drugega, zdaj pa imam lepe fotografije in še lepše spomine," pove in v isti sapi doda, da je obenem pri izbiri toalete čutila pritisk. "Občutek sem imela, da mora biti ples popoln. Kdo ve, če se bom še kdaj imela priložnost tako urediti. Imela sem občutek, da si moram iz plesa zato narediti dogodek z veliko začetnico." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta