Maturanti zadovoljni s prvo izpitno polo: "Bilo je lažje, kot sem pričakoval"

Vida Božičko Vida Božičko
04.05.2021 14:00
Z mariborskimi drugogimnazijci smo bili, ko so oddali esej iz materinščine in s tem oddelali prvo maturitetno obveznost. Esej je na tej šoli pisalo 172 dijakov, na 83 šolah po celi Sloveniji pa je bilo na ta rok prijavljenih 6.624 maturantov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zadovoljni so učilnice po oddani prvi maturitetni poli zapuščali dijaki četrtih letnikov II. gimnazije Maribor.  Esej iz maternega jezika je pisalo 172 dijakov, na 83 šolah po celi Sloveniji pa je bilo na ta rok prijavljenih 6.624 maturantov.  

"Občutki so super, navodila so bila lažja, kot sem pričakoval. Če bo vse tako, bi moralo iti kot po maslu," je dejal Jakob, ki je med prvimi zapustil šolo. "Lažje, kot sem pričakoval," je dejal Bor, veseli sta bili tudi Daša in Nadja. "Navodila so bila čudovita, lahka in enostavna. Zagotovo je bilo letos lažje kot prejšnja leta," je povedala Nadja. 

Andrej Petelinšek

S prilagoditvami, ki jih je Državni izpitni center napovedal zaradi zaostrenih epidemioloških razmer in po dolgotrajnem pouku na daljavo, so bili dijaki pri prvi maturitetni poli zadovoljni. "Upajmo, da bo tudi pri drugih predmetih tako," je dejal eden od dijakov, ki je kljub pouku na daljavo predavanja preko spleta pohvalil.  

"Zdaj sledi kak dan pavze, potem pa naprej za knjige," je dejala Daša. Drugi del pisnega izpita iz materinščine bo 31. maja. Pisni maturitetni izpiti iz tujih jezikov bodo 29. maja, 8., 10., 14. in 15. junija. 5. junija bo pisni izpit iz matematike, med 1. in 16. junijem pa bodo pisni izpiti iz izbirnih predmetov. Ustni maturitetni izpiti bodo potekali na šolah med 14. in 23. junijem. 

Andrej Petelinšek

Ker je to le prvi del, so ravnatelji šol pripravljeni tudi na morebitne prilagoditve. "Sproti se bomo odzivali. Protokoli so znani, če bi bil kak dijak pozitiven, bo pisal na jesenskem roku. V primeru karantene pa jo lahko pod določenimi pogoji prekine in piše sam v ločeni učilnici z nadzorom profesorja," je dejal ravnatelj II. gimnazije Ivan Lorenčič, ki ni zaznal nobenih zapletov. "Vsi, ki so prišli, so bili zdravi. V učilnicah so nosili maske, razdelili pa smo jih tudi po razredih, kot so bili že prej. Prejšnja leta smo jih razdelili po abecednem vrstnem redu, zdaj so ostali v svojih mehurčkih," je še pojasnil ravnatelj. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta