Mesec: Levica ne bo podprla desne vlade, vlado Marjana Šarca vleče na desno

Tina Recek Tina Recek
13.07.2019 14:56

Luka Mesec ultimativno: "Če vlada do jeseni ne bo izpolnila obveznosti iz sporazuma za leto 2019 in se odrekla desnim politikam, ne bomo podprli proračuna za prihodnji dve leti."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka mesec pravi, da desnih vlad ne bodo podpirali.
Tina Recek

"V tej točki sodelovanja z vlado ne prekinjamo. Pričakujemo pa drugačen odnos do nas in do sporazuma. Pričakujemo, da vlada jeseni  upošteva vse naše predloge in ne da jih ignorira," je po zaključku sveta Levice v Brežicah, na katerem so več ur razpravljali o smiselnosti nadaljnjega sodelovanja z vlado dejal koordinator stranke Luka Mesec, ki je postavil ultimat:  "Če vlada do jeseni ne bo izpolnila obveznosti iz sporazuma za leto 2019 in se odrekla desnim politikam, ne bomo podprli proračuna za prihodnji dve leti." Če se ne bo izšlo po teh načrtih, bi to pomenilo konec sodelovanja Levice z vlado.
Mesec je preden razkril ključni sklep srečanja, spomnil, zakaj so podprli vlado. Kot prvi razlog je omenil, da so pričakovali, da bodo dogovori držali in bodo izvajali projekte iz sporazuma, v katerem so si za prioritete zadali: stanovanjsko politiko, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in odpravo prekarnosti. Drugi razlog, zakaj so podprli Marjana Šarca za predsednika vlade in nato rebalans proračuna, je ta, da so pričakovali, da bo Slovenija po dolgih letih neoliberalnih vlad končno dobila levosredinsko vlado, ki ne bo varčevala na revežih, ki bo odpravljala socialne probleme in imela okoljski program. "Ugotovili smo, da so bili ti cilji nezadovoljivo rešeni.  Kar se tiče izvajanja sporazuma, od 13 projektov imamo na monitorju prižgano eno zeleno luč, in ta je ravno včeraj sprejeta novela zakona o nepremičninskem posredovanju." Po njegovih besedah se pri ostalih projektih se zatika. To so denimo uskladitev minimalne študentske urne postavke z minimalno plačo in prenos stanovanj DUTB na Stanovanjski sklad RS. Pri tem je omenil, da sta se vlada in koalicija  odločili, da bosta zakon povozili in s tem sta zavrli pot do pridobitve lokacij za izgradnjo 3000 javnih najemnih stanovanj.

"Šarca nese v desno"

Mesec je še predstavil prepričanje, da vlado Marjana Šarca vleče na desno. "Desna ni le vlada Janeza Janše, dejanja so tista, ki določijo značaj vlade."  In, zakaj je prepričan, da vlado vleče na desno? V to jih napeljujejo "številne politike zadnjih  mesecev". Pri tem je izpostavil napovedano dohodninsko reformo, ki bo javne finance oklestila za 128 milijonov evrov v imenu davčnih odpustkov za pet odstotkov najbolje plačanih v državi, kar je nesprejemljivo. Kot drugo je omenil neobstoječi vladni okoljski program. Po njegovem imamo podnebno krizo, vlada pa te krize ne jemlje resno in načrtuje širitev obvoznic okoli Ljubljane in drugih velikih prometnic v vrednosti 1,2 milijarde evrov.
"Tretja zadeva, ki jo vidimo, da vlado močno nese v desno, so njeni novi represivni ukrepi". Pri tem se je navezal na sprejetje zakona o pooblastilih policije in zakona o letalstvu, ki uvajata policijski nadzor nad 1,7 milijona letalskimi potniki v Sloveniji ter na  napovedano postavljanje panelnih ograj na meji s Hrvaško in pošiljanje dronov na to območje. Poleg tega je kot zadnjo kritiko na račun oznake desne vlade izpostavil proračun, ki da se oddaljuje od obljubljenega razvojnega, socialnega. Novih sredstev za znanost in raziskovanje ne bo, sredstva za kulturo se bodo klestila. Na drugi strani se povečujejo sredstva za Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo in se ukinja socialni dodatek za delovno aktivnost.
"Vse te politike; od davčne reforme, neobstoječe okoljske politike, proračuna, ki ni razvojen in ne socialen;  niso politike levosredinske vlade, pač pa desne, avtoritarne vlade. Levica ne more podpirati desne vlade,"  je zaokrožil Luka Mesec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta