Nekdanji šolski ministri v bran predlogu za spremembe financiranja zasebnega šolstva

D.Ži, STA
30.06.2019 20:14

V preteklih desetletjih je po njihovem mnenju slovensko šolstvo dosegalo dobre rezultate, ker so bile spremembe v šolskem polju načrtovane premišljeno, skrbno in previdno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv

Pred ponedeljkovim nadaljevanjem seje odbora DZ za izobraževanje o spremembah financiranja zasebnih osnovnih šol so se z javnim pismom oglasili nekateri nekdanji ministri za šolstvo. Podprli so aktualni predlog ministrstva o popolnem financiranju obveznega programa, ki po njihovem mnenju korektno izpolnjuje zahtevo ustavnega sodišča.
Pod odprto pismo so podpisani nekdanji ministri Slavko Gaber, Pavel Zgaga, Lucija Čok in Igor Lukšič, združeni v pobudi za ohranitev javnega šolstva.
V njem so zapisali, da ima Slovenija enega najboljših šolskih sistemov na svetu tudi zato, ker je doslej uspela kot družbeno vrednoto posebnega pomena varovati javno šolstvo. "Ta vrednota je bila vedno deležna tudi visoke podpore javnosti, saj smo šolstvo, ki vsem ponuja enake možnosti za pridobivanje znanja in uresničevanje talentov, razumeli kot ključen izraz družbene pravičnosti in solidarnosti, vgrajene v naš družbeni ustroj," so zapisali.
Kot so dodali, je država staršem, ki so se odločili za iskanje poti vzgoje in izobraževanja svojih otrok zunaj sistema javnega šolstva, to omogočili. S tem so tudi zasebnemu šolstvu zagotovili visok standard javnega financiranja, primerljiv z evropskim prostorom. "Zasebno šolstvo smo razumeli kot dobrodošlo dodatno možnost izbire - še posebej v primerih alternativnih pedagoških praks," so poudarili.

Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta