Nepremičninski posredniki: "Nihče ne dela v svoj minus."

Tina Recek Tina Recek
12.07.2019 16:40

Direktor zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS Boštjan Udovič zaradi sprejete novele napoveduje več oškodovanj strank in ustavno presojo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Udovič: "Notar niti približno ne preveri tega, kar mora po zakonu preveriti nepremičninski posrednik."
Robert Balen

Ste presenečeni nad tem, da so vladne stranke podprle predlog?
"Nad odločitvijo poslancev nisem presenečen, saj sem tak izid glasovanja pričakoval - glede na to, da smo, odkar je Levica napovedala vložitev tovrstnega predloga, skušali poslance prepričati o nesmiselnosti predloga z argumenti, a smo naleteli na ignoranco oziroma na nepripravljenost pogovarjanja. Naša predvidevanja, kaj se bo zgodilo s predlogom, je nato samo še utrdila razprava, v kateri so vladne stranke napovedale podporo noveli zakona. Menimo, da je šlo v tem primeru samo za politično matematiko - koalicija s podporo noveli zakona je pač izrazila podporo predlagateljici novele Levici, saj ne želi izgubiti koalicijskega partnerja."
Kakšne posledice bo imela novela zakona?
"Take zakonske omejitve v dejavnosti, ki je na prostem trgu, ne pozna nobena država v Evropski uniji. Mogoče bi jih razumeli le pri javnih oziroma obveznih storitvah, kot so denimo odvoz odpadkov ali dimnikarske storitve. V naši panogi bodo nepremičninski posredniki utrpeli precejšnje negativne posledice. Kajti za take stroške, kot si jih Levica predstavlja, nepremičninska družba ne bo sodelovala v poslih - ali rečeno drugače, bo zavrnila sodelovanje, če bo ocenila, da se ji to finančno ne izplača. Nihče ne dela v svoj minus. Posledično bo zaradi večjega števila poslov, opravljenih brez sodelovanja posrednika, kar je sicer že zdaj prevladujoče na trgu, še več oškodovanj strank. Je že res, da pri vsakem nakupu na koncu posla sodeluje notar, ta pa niti približno ne preveri tega, kar mora po zakonu preveriti nepremičninski posrednik."
Napovedujete protiukrepe. Katere?
"Ker menimo, da gre za očitne kršitve ustavno zagotovljene svobodne gospodarske pobude - in je zakon tudi v nasprotju z določbami Direktive EU o storitvah na notranjem trgu, bomo s pomočjo članov najprej vložili pobudo za presojo ustavnosti tega zakona. V tem primeru upamo, da bo ustavno sodišče odločilo nam v prid in zadržalo izvajanje zakona. Nato se bomo pritožili tudi na Evropsko komisijo, saj preprosto ne moremo biti tiho, ko se tepta osnovna načela prostega trga. A še prej bomo skušali doseči, da bo državni svet na sprejeto novelo izglasoval odložilni veto. Če bi bil ta sprejet, bi bilo odločanje znova prestavljeno v državni zbor. A tudi v tem primeru še vedno nismo optimistični, saj predvidevamo, da bodo predlog znova potrdili, saj je koalicija usklajena."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta