Nepremičninskim posrednikom bo odklenkalo

Tina Recek Tina Recek
12.07.2019 17:40

Poslanci so z novelo zakona omejili plačilo storitev za posredovanje pri najemu nepremičnine na štiri odstotke pogodbene vrednosti oziroma ne več kot eno mesečno najemnino in ne manj kot 150 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nepremičninski posredniki bodo lahko za posredovanje pri najemu nepremičnine računali štiri odstotke pogodbene vrednosti oziroma ne več kot eno mesečno najemnino.
Shutterstock

Poslanci so sprejeli predlog novele zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o nepremičninskem posredovanju. Ta bo omejevala višino plačila za posredovanje pri najemu na štiri odstotke pogodbene vrednosti oziroma ne več kot eno mesečno najemnino in ne manj kot 150 evrov. Gre za širitev omejitev provizij (ki že veljajo za prodajo nepremičnin) tudi na njihovo oddajo, kar pa ne bo veljalo pri pogodbah med gospodarskimi subjekti. Ob tem bo na največ 150 evrov omejena tudi višina dejanskih stroškov, do katerih je nepremičninska družba upravičena. Po novem bodo lahko dejavnost opravljali tudi za to kvalificirani tujci, s čimer bo Slovenija izpolnila zahteve Evropske komisije.
Že iz razprave, ki so jo pred glasovanjem opravili v državnem zboru, je bilo razbrati, da so vladne stranke naklonjene predlogu, saj so rešitev podprle, medtem ko ji je opozicija nasprotovala. Luka Mesec iz Levice, ki je spremembo predlagala, je izpostavil, da novi zakon ne bo rešil celotne stanovanjske problematike, bo pa nekoliko olajšal, pocenil dostop do stanovanj predvsem za tiste, ki stanovanja danes najemajo. Pri tem je postregel s primerom, ko najemodajalec najame nepremičninsko agencijo za iskanje najemnikov, z njo podpiše pogodbo. "Ko najemnika najdeta, je ta, čeprav ni podpisal pogodbe, enako kot najemodajalec, primoran plačati agenciji najemnino, recimo 600 evrov za okoli 50 kvadratov v Ljubljani, ob tem pa še dve najemnini najemodajalcu. Še preden sploh pride do razmerja med njima, je najemnik že dal 1800 evrov, skoraj tri minimalne plače," je bil konkreten Mesec.

Luka Mesec: "S tem se bo nekoliko olajšal in pocenil dostop do stanovanj."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta