Neurja spet besnela nad deli države, toča prekrila Mozirje, velika škoda v Mislinji

M.R., U.P.
03.07.2019 20:56

Tudi danes popoldne je nekatere dele države zajelo neurje s točo. Kot poroča nacionalna televizija, je v Mozirju toča popolnoma prekrila ulice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Radarska slika padavin danes popoldne
Arso

V občini Polzela je divjalo neurje z močnim nalivom. Meteorna voda je v dveh stanovanjskih hišah zalila kletne prostore, eno garažno hišo in en poslovni objekt, poroča uprava za zaščito in reševanje. 
V občini Komen je popodlne v neurju podrlo več dreves, ki so jih odstranili delavci cestnega podjetja. Drevo je podrlo tudi v Sežani, kjer so prav tako morali črpati vodo, ki je zalila večstanovanjski objekt. 
​Za jugozahod in severovzhod države je danes agencija za okolje (Arso) izdala oranžno opozorilo pred nevihtami. Opozorilo velja do četrtka do 6. ure, ko naj bi se razmere umirile, že jutri popoldne pa se lahko nevihte spet pojavijo na območju celotne države. Hkrati meteorologi opozarjajo pred veliko požarno ogroženostjo na jugozahodu Slovenije.

Ogromna škoda v Mislinji

Sicer pa je po neurjih prejšnji teden in včeraj v občini Mislinja po besedah župana Bojana Borovnika škoda v grobem ocenjena na več kot milijon evrov. Odnašalo je mostove, zalivalo kleti in hiše, rudi na občinskih cestah je nastalo veliko škode. 
Po tem ko so kmetje že po prvem neurju ščistili travnike, bodo morali isto delo opraviti še enkrat še enkrat, saj jim je vse prineslo nazaj. "Nujno je potrebno ščistiti polne struge, saj bo v primeru, da še enkrat pride do takšne povodnji le še slabše," je dejal Borovnik, ki pravi, da je cesta v Gornjem in Srednjem Doliču še danes delno zaprta. Borovnik pričakuje, da bo pri sanaciji pomagala tudi država, vodarji so sicer na terenu čistili že prejšnji teden.
Na delu je bilo okoli 50 gasilcev iz obeh mislinjskih enot - PGD Mislinja in PGD Šentflorjan Dolič. Skupaj so posredovali približno 30 krat. Da pomoči iz drugih krajev niso potrebovali, je dejal občinski poveljnik Jože Kašnik, saj so aktivirali tudi civilno zaščito občine, da so v intervenciji, ki je trajala osem ur - od treh popoldan do 22. ure, dobili še nekaj okrepčil. Poleg gasilcev so bili na terenu tudi občani, ki so reševali, kar se je rešit dalo, pravi Kašnik, ki se zahvaljuje vsem, ki so pristopili in pokazali, da znajo pomagati svojemu sosedu oziroma krajanom. Zdaj je na vrsti dobra sanacija strug in hudournikov, tudi po travnikih, kjer je prišlo do razlitij, je še dodal Kašnik. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta