(Ne)zdrava hrana: Jušne kocke s preveč transmaščobami

Tina Recek Tina Recek
29.07.2019 15:30

Inšpektorji vzeli dvanajst vzorcev pekovskih izdelkov, slanih prigrizkov in jušnih koncentratov, le eden je presegel dovoljeno vrednost trasmaščobnih kislin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inšpektorji vzorčili tudi jušne kocke, le v eni ugotovili večjo vsebnost transmaščobnih kislin od zakonsko dovoljene.
Profimedia

Inšpektorji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so pred časom pod drobnogled vzeli pekovske izdelke, slane prigrizke in jušne koncentrate ter ugotavljali, kolikšno vsebnost trasmaščobnih kislin (TMK) vsebujejo. Konkretneje, ali vsebujejo dva grama industrijsko dodanih transmaščob na 100 gramov maščob, kot je dovoljeno po pravilniku o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin, ki je začel veljati aprila. Tako so šli v pekarne, slaščičarne, nekatere trgovine in k uvoznikom oziroma distributerjem hidrogeniranih maščob, opravili 50 nadzorov, odvzeli dvanajst vzorcev živil in jih poslali na kemijsko analizo. V nadzoru so bili pozorni tudi na to, ali nosilci dejavnosti razpolagajo z ustrezno dokumentacijo, ki dokazuje obvladovanje TMK kot dejavnika tveganja, skladno z načeli HACCP (mednarodni metodi zagotavljanja varne hrane).

Analiza vzorcev rogljičkov ni razkrila nepravilnosti glede prisotnosti transmaščobnih kislin.
Saso Bizjak

Od opozorila do globe
Zaključki nadzora? Od skupno 50 opravljenih pregledov le pri osmih inšpektorji niso ugotovili neskladnosti. Ali z drugo besedo, pri 42 pregledih so zaznali naslednje neskladnosti: TMK se bile prepoznane kot dejavnik tveganja, ki škoduje zdravju, vendar nosilci dejavnosti (pekarne, slaščičarne ...) od svojih dobaviteljev niso pridobili ustreznih dokazil o vsebnosti TMK v dobavljenih surovinah oziroma živilih; TMK niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja, vendar so nosilci dejavnosti razpolagali z dokazili o vsebnosti TMK v surovinah oziroma živilih; TMK niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja in tudi dokazil o vsebnosti TMK za surovine oziroma živila ni bilo na razpolago; TMK niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja, dokazil o vsebnosti TMK ni bilo na razpolago in hkrati so bile ugotovljene še neskladnosti glede splošnih higienskih zahtev. V okviru vzorčenja pa je od dvanajstih vzorcev en vzorec jušne kocke vseboval višji delež TMK od zakonsko dovoljenega. Zaradi tega je trgovec izdelek umaknil s trga.

Pričakovali bolj spodbudne rezultate

"Stanje glede obvladovanja tveganja, vezanega na TMK, kaže na pomanjkljivosti, saj je bilo popolnoma skladnih le 16 odstotkov nosilcev dejavnosti od vseh pregledanih. Analizirana živila pa so bila skladna v 91 odstotkih (kot rečeno, neskladen je bil eden od dvanajstih odvzetih vzorcev)," so še dejali iz UVHVVR in dodali, da so, ker je bilo v obveščanje nosilcev živilske dejavnosti, potrošnikov in drugih javnosti vloženega precej truda (med drugim tudi preko medijev in preko spletnih strani), pričakovali ustreznejše rezultate, zlasti glede obvladovanja lastnih postopkov proizvodnje, kjer je tveganje za pojav povečane količine transmaščob.
Inšpektorji bodo v okviru rednih pregledov še naprej nadzorovali upoštevanje pravilnika o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta