Nogometna Evropa prihaja v Ljubljano

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
15.09.2019 18:58

Štiriindvajsetega septembra bo v Ljubljani sestanek izvršnega odbora Evropske nogometne zveze. Njegovi člani so tudi številni poslovneži, zato bodo v ozadju potekali tudi sponzorski pogovori.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Čeferin je tokrat v Uefino mašinerijo pripeljal v Ljubljano.
Fabio Frustaci

Izvršni odbor (IO) Uefe se bo tokrat v Ljubljani sestal drugič. Ob kongresu Uefe je to ključno evropsko nogometno odločevalsko telo. Iz Ljubljane bodo v svet romale pomembne odločitve, dogodek pa je vselej tudi priložnost za zvezo in državo, se zaveda častni predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl, ki mu je gremij uspelo privabiti v Ljubljano leta 2006. ​Tokrat je ob članih IO v Ljubljani pričakovati vsaj 50 uradnikov Uefe, skupno število ljudi, ki bo skrbelo za nemoten potek dogodka, pa je okoli 120.

Priložnost za Slovenijo, a tudi biznis

"Izvršni odbor je takrat zasedal v Ljubljani v Hotelu Union, ko je bil predsednik še Lenart Johansson. To je velik dogodek, tudi številčno, saj pride v Ljubljano cela mašinerija, ki skrbi za detajle, celo prevaja se simultano v več jezikov. To je veliko priznanje za Nogometno zvezo Slovenije, da so prevzeli in dobili organizacijo, gotovo tudi s pomočjo predsednika Aleksandra Čeferina, vsekakor je to tudi priložnost za člane IO, da spoznajo Slovenijo, slovenski nogomet, stanje ... Organizacijsko mora vse teči brezhibno, saj je to dogodek najvišjega ranga, vse se dela pod kontrolo Uefinih služb. Prireditelj se po proceduri določi že kako leto, dve prej. Običajno so ti dogodki tudi ob finalih lige prvakov ali evropskega prvenstva, veliko jih je bilo v Švici, včasih pa tudi po članicah kot tokrat pri nas. Vsebina pa je običajno tista, ki je najbolj aktualna v tistem obdobju, je pa to lepa priložnost da se izkažeš kot zveza in kot država," meni Zavrl.
Zasedanje je dobra priložnost tudi za poslovne stike, saj so med člani IO tudi vplivni poslovneži. "Seveda, denimo Madžar Sandor Csany, najbogatejši Madžar, lastnik banke OTP, pa Albanec Armand Duka (lastnik največje perutninske tovarne v Albaniji, prisoten pa je tudi v kmetijstvu in drugih panogah, op. p.), tudi preko nogometa lahko delajo biznis. To gre zraven," našteva Zavrl.

Predsednik Čeferin je tokrat v Uefino mašinerijo pripeljal v Ljubljano.
Fabio Frustaci

OKS v lov za Csanyjem

Gabrovec ima dogodek "na radarju", saj je znano, je Csanyjeva OTP banka spomladi kupila SKB banko, ki je generalni sponzor Olimpijskega komiteja Slovenije. "Pogodba OKS in SKB poteče s koncem olimpijskega ciklusa 2020, torej po igrah v Tokiu, zato je zdaj pravi čas, da se pogovarjamo o nadaljnjem sodelovanju in logično je, da je predsednik uprave banke OTP, predsednik madžarske nogometne zveze in visoki funkcionar Uefe in Fife, človek, s katerim bi radi to sodelovanje dorekli in upam tudi utrdili s kakim povišanjem vložka. Predvideno je najino srečanje, verjamem, da bo našel čas, sicer bi ga moral iskati po mednarodnih prizoriščih, kjer pa je izvedljivost sestanka vselej vprašljiva. Vsi ti gospodje so pri vsakem velikem dogodku močno angažirani," se zaveda Gabrovec.

Za Nogomet v šolah 2020-2024

Izvršni odbor bo v Ljubljani zagotovo sprejel odločitve v zvezi s prirediteljstvi finala lige prvakov. Po neuradnih podatkih naj bi po Istanbulu leta 2020 za finale leta 2021 največ možnosti imel novi stadion Zenita v Sankt Peterburgu, leta 2022 Allianz Arena v Münchnu, leta 2023 pa londonski Wembley. Sicer bo Uefa pripravila tudi spremljevalni program. Tako bo prav v Ljubljani zagnala novi štiriletni program Nogomet v šolah. Zanj bo v štiriletnem obdobju namenila enajst milijonov evrov. Po podatkih iz Uefe bodo vsaki od 55 zvez članic letno namenili 50 tisoč evrov, program pa bo namenjen tistim mladim, ki se sicer ne ukvarjajo z nogometom. Zanj želijo animirati otroke, zlasti dekleta, za trenersko delo pa tudi učitelje in učiteljice.
Ob uradni predstavitvi programa bo v Ljubljani na Trgu republike potekal tudi Festival šolskega nogometa, ki so sovpadal z evropskim tednom športa in s sodelovanjem predsednika Aleksandra Čeferina, članov izvršnega odbora in ambasadorjev Uefe, kot so Luis Figo, Florent Malouda, Nadine Kessler in Milenko Aćimovič, ki bodo z ekipo otrok odigrali tudi nogometno tekmo. Ob otrocih (mlajših od 13 let) iz dveh slovenskih šol bodo na festivalu sodelovale tudi ekipe šol iz sosednjih držav - Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Italije. Skupaj bo v tekmah sodelovalo 60 otrok (po deset v vsaki ekipi, polovica deklet, polovica fantov) in dvanajst učiteljev, pri čemer se ti otroci sicer ne ukvarjajo z igranjem nogometa v klubih, ampak so jih izbrali na osnovi vrednot, kot so spoštovanje, timsko delo, prijateljstvo, ki jih promovira tudi Uefa v svojih programih družbene odgovornosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta