Občinska glasila: Informiranje občanov ob promociji mestnih oblasti

Po odločitvi Mestne občine Maribor, da začne izdajati svoj občinski časopis - mariborski mestni svet je prav včeraj odločil tudi o imenovanju uredniškega odbora Časopisa za prijazen Maribor -, smo preverili, kako izhajajo občinska glasila nekaterih mestnih občin - Ljubljane, Celja, Slovenj Gradca, Ptuja in Murske Sobote.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Mestni občini Murska Sobota občinsko glasilo Soboške novine izhaja v nakladi 7300 izvodov enkrat mesečno na 28 straneh.
Timotej Milanov

V prestolnici so lani za svoje glasilo Ljubljana, ki izhaja desetkrat na leto, porabili dobrih 643 tisoč evrov, leto prej 197 tisoč evrov, a so izšle le tri številke. Dr. Uroš Grilc, nekdanji minister za kulturo, ki je urednikovanje prevzel v letu 2018, pravi, da so porabljena sredstva namenjena tisku in raznosu glasila, plačilu avtorskih honorarjev ter stroškov za tehnično oblikovanje in prelom. Drugih postavk, iz katerih bi se financirali, nimajo. Lani je izšlo šest enojnih številk na 48 straneh in štiri dvojne na 64 straneh v nakladi 126 tisoč izvodov, glasilo ima tudi spletno PDF-različico. "Poleg tega je izšla posebna volilna številka glasila - ta je zakonsko določena," pove Grilc.
Uredniški odbor, ki ga imenuje mestni svet, je petčlanski, odgovorni urednik je po izobrazbi doktor filozofije. "Pri pripravi vsebin sodelujejo sodelavci mestne uprave ter javnih podjetij in zavodov, ki delujejo pod okriljem MOL - ti članki niso plačani, saj sodijo med njihove redne delovne naloge. Število zunanjih sodelujočih je odvisno od vsebine, predvidene za posamezno številko glasila," pojasnjuje Grilc. Imajo nekaj rednih zunanjih piscev, odprti so za nove avtorje z različnih področij. "Glasilo je izredno brano, beležimo odlične odzive, predvsem zato, ker z njim ne le informiramo, temveč poskušamo meščane tudi aktivirati na različnih področjih življenja, od zdravja, športa in kulture do sociale, ekologije," poudarja Grilc. Ob listanju po glasilu ni mogoče opaziti, da bi šlo denimo za promocijsko glasilo župana Zorana Jankovića, ta se v zadnji številki pojavi na treh fotografijah, v številki pred tem na eni, v še eni prej pa na nobeni. Mestna občina sicer financira še glasila petih četrtnih skupnosti v Ljubljani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta