Odločilni dnevi za Mercator

Srečko Klapš Srečko Klapš
05.06.2019 19:47

Mercator čaka na razplet Agrokorjevega lastniškega vozla. Največ besede pri tem bosta imeli ruski banki VTB in Sberbank.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihodnji meseci bodo za Mercator pomembni zaradi prenosa zdravih družb iz Skupine Agrokor na novo družbo Fortenova grupa. S tem bodo morale soglašati vse banke upnice.
Sašo Bizjak

Na včerajšnji skupščini Mercatorja je predsednik uprave Tomislav Čizmič delničarjem predstavil poslovne rezultate. Skupina Mercator je v preteklem poslovnem letu ustvarila za 2,18 milijarde evrov prihodkov in imela 1,6 milijona evrov čistega dobička. "Ob tem je kosmati denarni tok iz poslovanja znašal 107,5 milijona evrov, kar je za 18,6 odstotka več kot v letu 2017," je pojasnil Čizmić in še dodal, da so bili prihodki od trgovine na drobno višji za 3,2 odstotka.

S prodajo nakupovalnih centrov znižujejo zadolženost

Ob tem so za 97 milijonov evrov znižali tudi finančni dolg v primerjavi z letom 2017. Oktobra lani je namreč Mercator prodal deset svojih nakupovalnih centrov družbi Supernova, za kar je iztržil 116,6 milijona evrov, zadolženost pa znižal za petino oziroma za 148 milijonov evrov - na 668 milijonov evrov, zatrjujejo v Mercatorju. A po nekaterih informacijah naj bi po novih mednarodnih računovodskih standardih bila zadolženost precej višja.Tudi zato se trudijo najti z bankami skupen jezik. Tako so konec maja družbe skupine Mercator in ruske državne VTB Bank (Europe) podpisale pogodbo za refinanciranje nadrejenega dolga: "Novi nadrejeni dolg v višini 80 milijonov evrov, najet po bistveno boljših pogojih, bo pomemben za uresničevanje dolgoročne strategije," še menijo v Mercatorju. Predvidoma do konca junija nameravajo zaključiti še postopek zbiranja ponudb za izdelavo projektne dokumentacije novega Mercatorjevega logistično-distribucijskega centra v Ljubljani.
Prihodnji meseci bodo za Mercator pomembni tudi zaradi postopnega prenosa zdravih družb iz Skupine Agrokor na družbo Fortenova grupa. Še prej bodo s tem morale soglašati vse banke upnice.

Fortenova "prevzema" nadzorni svet Mercatorja

Skupščina delničarjev se je seznanila še z odstopom dveh članov nadzornega sveta, Irene Weber, namestnice izvršnega direktorja Fortenova grupa, in Vladimirja Bošnjaka. Mercatorjevi delničarji so zato izglasovali dva nova člana nadzornega sveta, Miodraga Borojevića in Paula Michaela Foleyja. Njun štiriletni mandat v nadzornem svetu se je pričel včeraj. Borojević je po poklicu inženir elektrotehnike in ima magisterij iz upravljanja. Bil je direktor družbe O`key, direktor družbe REWE Group Italy in član upravnega odbora družbe Kaufland Croatia. Paul Foley se je šolal v Združenem kraljestvu in ima 23 let izkušenj pri družbi Aldi Group in 15 let izkušenj pri družbi Iceland Foods. Je tudi član uprave v ruski trgovski družbi Magnit iz Krasnodarja, ki se je lani omenjala v prevzemnih preigravanjih. Oba nova nadzornika Mercatorja sta tudi člana upravnega odbora družbe Fortenova grupa.
Delničarji so izglasovali tudi spremembo statuta Mercatorja v delu, ki nadzornemu svetu omogoča, da glede na razmere na trgu in glede na pomembnost posameznih transakcij samostojno odloča o tem, kdaj je potrebno soglasje za razpolaganje z nepremičnim premoženjem družbe.
Ni pa bil sprejet sklep, da bi Poslovni sistem Mercator revidirala družba Deloitte, saj je ta svoje soglasje umaknila, potem ko so jih obvestili, da Skupino Agrokor revidirata PwC in Grant Thorton. Delničarji so na to na nasprotni predlog hrvaškega Mirovinskega sklada za novega revizorja izglasovali PwC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta