Pečečnik zatrdil, da naslednjič pri dobavah ne bodo sodelovali: "Želel sem pomagati, ker sem se bal, da bodo ljudje umirali kot v Italiji"

A.L., STA
14.05.2020 22:27

V oddaji Tarča na TV Slovenija so poročali o nakupih zaščitne opreme, ki kažejo na to, da se je preprodajala po verigi več podjetij, nekateri certifikati o ustreznosti opreme pa da so vprašljivi. Podjetnik Joc Pečečnik je pojasnjeval, da ni bil dobavitelj, ampak zgolj uvoznik zaščitne opreme v času, ko jo je Slovenija najbolj potrebovala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Pečečnik je v nocojšnji oddaji Tarča, že tretji zapored, ki sledi sumom nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme v času epidemije koronavirusa, izpostavil, da so ga zaprosili, naj pomaga pri uvozu opreme s Kitajske. Ob tem je pomahal s pogodbo med zavodom za blagovne rezerve in kitajskim dobaviteljem. Kot je dejal, je vse maske, certifikate, standarde, kvaliteto ter cene in količine pregledala medresorska komisija, sam pa se v kvaliteto in certifikate ni popolnoma nič vmešaval.
Poudaril je tudi, da njegovo podjetje ni dobavitelj mask, pač pa uvoznik. "Mi nismo specialisti za medicinsko opremo, to smo glasno povedali. Prvo dobavo smo pripeljali, maske niso bile ustrezne, dobavitelja smo poklicali in se je opravičil. To je bilo javno na zavodu za blagovne rezerve. Dobavitelj je povedal, da bo maske zamenjal, nakar je država rekla, da bi jih rada odkupila, ker jih nujno potrebuje. Od takrat naprej smo v državo pošiljali vzorce s certifikati, da se preveri, če so ustrezni. Tukaj imam dokument podjetja Bureau Veritas, ki pravi, da so ustrezne, potem smo jih naročili. Zdaj pa te maske kar naenkrat niso več ustrezne," je danes pojasnil Pečečnik.

Robert Balen

Takoj pričeli z iskanjem rešitev

Na vprašanje ali je primerno, da se certifikate za medicinsko opremo pridobi naknadno, pa je Šimnic Šolinčeva odgovorila, da je to mogoče v primeru, kadar gre za obstoječe certifikate, ki so že prisotni v Sloveniji.
V Tarči so poročali, da so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor od uprave za zaščito in reševanje prejeli maske FFP2 brez priloženih ustreznih certifikatov. Na poizvedovanje pa da jim je uprava odvrnila, da tudi sami certifikatov za te maske niso prejeli, da maske niso bile ustrezno označene, kar lahko pomeni, da niso ustrezne kakovosti. Teh certifikatov še danes niso prejeli in zato mask ne uporabljajo.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta