Piranska sol armani med solmi

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
08.07.2019 15:46

S Klavdijem Godničem, direktorjem družbe Soline, ki gospodari s solnimi polji v Krajinskem parku Sečoveljske soline.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večina soli na tržišču je industrijsko pridelana in jo umetno naredijo belo, čeprav poznamo tudi rjavo in rdečo sol, odvisno od mineralov, ki so prisotni.
Robert Balen

Sodijo Sečoveljske soline glede na letno količino pridelane soli med mikro soline?
"S pridelavo 2500 ton soli letno, kar je povprečje zadnjega desetletja, naše soline zagotovo sodijo med mikro soline. Če pa se primerjamo s tistimi, kjer tako kot pri nas še vedno pridelujejo sol na klasičen način, izključno ročno, pa niso več tako zanemarljive. Med solinami, ki ponujajo nerafinirano morsko sol, smo dobro prepoznani v svetu."
Kaj odlikuje vašo sol?
"V prvi vrsti, da je nerafinirana, popolnoma naravna, brez barvil in dodatkov. Večina soli, ki jo dobite na tržišču, je industrijsko pridelana in jo umetno naredijo belo, čeprav poznamo tudi rjavo in rdečo sol, odvisno od mineralov, ki so prisotni. Druga značilnost naše soli, čeprav se sliši nenavadno, je, da je manj slana. Ne vsebuje 99,9 odstotka natrijevega klorida kot druge industrijsko pridelane, ampak le 96, 97 odstotkov, ostalo so minerali; magnezij in kalcij. Naša sol je pridelana na petoli - biosedimentu, ki pripomore k temu, da je sol bela, saj se ne meša z blatom, ki je na dnu bazenov."

Dobra sezona je tista, ko je razmerje med jedilno in industrijsko soljo zelo visoko v prid jedilni, pravi direktor Klavdij Godnič.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta