(POGOVOR) Minister Počivalšek: "O DUTB se bo treba še pogovoriti"

Srečko Klapš Srečko Klapš
22.01.2020 16:46

Gospodarski minister o želji po bolj timskem delu v koaliciji, nadaljevanju projekta Magna in položaju Mercatorja pred prenosom na Fortenovo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Zdravko Počivalšek v pogovoru z direktorjem Cone Tezno Gorazdom Bendetom, Urošem Rozmanom, direktorjem MRA, in županom občine Hoče - Slivnica Markom Soršakom
Igor Napast

Ob robu poslovnega mreženja gospodarstvenikov v organizaciji podjetja Evra v mariborski Coni Tezno smo se včeraj pogovarjali z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, ki se je na kratko srečal tudi z mariborskim delom stranke SMC. Zato smo ga povprašali, ali so govorili o tem, kako bo delovala SMC v vladi po spremembah v Desusu. Nedavno je demantiral špekulacije o tem, da se pogovarja o neki drugi vladi.
"Ni pomembno, kdo se s kom pogovarja in dogovarja, pomembno je, da se zavedamo - če hočemo kot vlada delovati, moramo sodelovati. Vlada ni konfederacija petih strank, ampak mora na koncu delovati enotno. SMC si prizadeva v tej smeri, moram pa reči, da sem pesimist glede na to, kako nam gre v zadnjem obdobju. Zato pričakujem, da bomo vsi partnerji k projektu vlade pristopili bolj kolektivno in timsko, sicer ni nobene možnosti, da bomo lahko nadaljevali z delom. SMC bo tako kot doslej stabilen člen te vlade, ne bo nas pa nihče prisilil, da bi dvigovali roke za zadeve, za katere menimo, da bodo slabe za Slovenijo. Če se bodo stvari zapeljale v napačno smer, bo vsak moral prevzeti del odgovornosti."
Katere smeri bi lahko bile napačne?
"Skupaj smo se dogovorili, da bomo izpeljali nekaj reform, denimo tudi na področju zdravstva, kjer so zadeve slabe. Pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju ne gre za ukinitev, ampak za prenos na način, ki po našem mnenju ni vzdržen, zato od ministrstva za zdravje pričakujemo pripravo takšnega predloga, da ga bomo lahko podprli, slabih predlogov pa ne moremo podpreti in jih ne bomo podprli.
Prav tako pričakujemo, da bo diskusija o podaljšanju roka trajanja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) najprej opravljena znotraj koalicije. Ne moremo pa pristati ne neke izsiljene rešitve, ki jih nekateri želijo prikazati kot dejstvo. SMC bo tvorno podpirala tisto, kar smo v koalicijski pogodbi podpisali, to pa bomo lahko dosegli z bolj timskim delom kot doslej. Zato pričakujemo, da bomo prešli od besed k dejanjem."
Pred koncem leta ste že za spomladi napovedali priprave za drugo in tretjo fazo projekta Magna ...
"Dejstvo je, da tečejo priprave za izvedbo te naložbe, na slovenski strani so v teku vsi postopki za pridobitev soglasij, ki jih investitor potrebuje za nadaljevanje te naložbe. Verjamem, da evropski in svetovni trendi na avtomobilskem trgu govorijo v prid realizacije te naložbe. Ko bo ta končana, se bo v Mariboru ponovno vzpostavilo avtomobilsko industrijsko jedro, ki bo lider nadaljnjega razvoja. Upam, da je večina ljudi le spoznala, da je to pozitivna zgodba. Navsezadnje prva faza tovarne stoji in deluje, zato verjamem, da se bo ta zgodba le še nadaljevala."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta