Policija išče nove moči

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
22.08.2019 17:42

Objavljen je razpis za sto novih nadzornikov državne meje. Ilegalni prehodi meje ne pojenjajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Varovanje meje je že nekaj časa ena od prioritet in eden največjih varnostnih izzivov policije.
Policija

V vsakodnevnem pregledu dogodkov, ki jih v uredništva iz vseh policijskih uprav prejmemo mediji, tiskovni predstavniki tistih policijskih uprav, ki obsegajo našo južno mejo, pridno beležijo vse dogajanje, povezano z ilegalnimi migracijami. Tako so murskosoboški policisti včeraj sporočili, da so prijeli 21 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, in sicer tri državljane Alžirije, štiri Maroka, dva Sirije, sedem Turčije in pet Afganistana. Sedem tujcev je zaprosilo za mednarodno zaščito, preostali pa bodo po končanih postopkih vrnjeni hrvaškim varnostnim organom. Policisti na območju koprske policijske uprave so prijeli sedem državljanov Irana, ki so vsi zaprosili za azil. Ustavili so tudi avto, v katerem je bilo šest državljanov Sirije in državljan Indije. Na območju mariborske policijske uprave so v sredo obravnavali pet nedovoljenih prestopov državne meje s Hrvaško. Sirec in Iranec sta zaprosila za mednarodno zaščito, dva Tunizijca bodo vrnili na Hrvaško, prav tako dva Alžirca. V središču Maribora so prijeli štiri mladoletne državljane Afganistana. Ker so vsi zaprosili za mednarodno zaščito v naši državi, so jih odpeljali v azilni dom. Brežiški policisti so v Mokricah ustavili osebni avtomobil nemških registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 33-državljan Turčije v vozilu prevaža šest tujcev, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Osumljenemu tihotapljenja ilegalnih prebežnikov so odvzeli prostost in ga bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki s šestimi državljani Turčije pa še potekajo. Med varovanjem meje so na območju Črnomlja in Novega mesta izsledili in prijeli sedem tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s šestimi državljani Pakistana in državljanom Alžirije še niso zaključeni.

Dinamičen, nikoli dolgočasen delovnik

Takšna je statistika minule srede. Le nekaj ur prej pa je policija objavila razpis, v katerem išče nove policiste - nadzornike državne meje. "Imate srednjo splošno ali strokovno izobrazbo (V. stopnjo), veljavno vozniško dovoljenje B-kategorije, državljanstvo Slovenije in ustrezne psihofizične sposobnosti? Če si poleg tega želite dinamičnega, nikoli dolgočasnega delovnika in vas zanima zlasti razgibano delo na terenu in na prostem, potem je delo policista - nadzornika državne meje morda pravo za vas. Rok za prijave je 30. september 2019," policija vabi na svoji spletni strani. Tam je mogoče najti tudi več o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati kandidati, vlogo za zaposlitev in kriterije za preizkus telesnih zmogljivosti v razpisu." Izbrani kandidati bodo predvidoma januarja prihodnje leto najprej sklenili pogodbo o zaposlitvi za določen čas, za čas šestmesečnega usposabljanja, po uspešno zaključenem usposabljanju pa bodo sklenili pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, in sicer za opravljanje nalog varovanja schengenske meje in varovanja objektov, predvidoma na območju policijskih uprav Koper in Novo mesto. Predvidoma naj bi zaposlili sto kandidatov.

Specialnost policijskega poklica

Ob začetku meseca, ko je zaprisegla nova generacija 36 policistov - nadzornikov državne meje, je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar poudarila, da je varovanje meje že nekaj časa ena od prioritet in eden največjih varnostnih izzivov policije. Ocenila je, da je policija pri tem uspešna, kar po njenih besedah priznava tudi tujina. Policist nadzornik državne meje je po besedah Bobnarjeve ena od specialnosti policijskega poklica. Kot je pojasnila, so na njegovem seznamu nalog tudi preverjanje upravičenosti zadrževanja na obmejnem pasu, ugotavljanje kraja prečkanja mejne črte, ugotavljanje identitete in pregledovanje dokumentov, zbiranje informacij, osebne preiskave in varnostni pregledi prevoznih sredstev, prijetje oseb in blokada območja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta