Potrjeno: Martin Novšak ni več predsednik uprave Gen energije. Je med razlogi tudi naklonjenost Robertu Golobu?

Va, STA
23.02.2022 18:58
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin Novšak
Robert Balen

Nadzorni svet Gen energije, ki je v 100-odstotni državni lasti, je z današnjim dnem odpoklical generalnega direktorja Martina Novšaka. Začasno oziroma do imenovanja novega generalnega direktorja je na najvišji položaj v enem od dveh energetskih stebrov v državi imenoval dosedanjo članico poslovodstva, finančno direktorico Gordano Radanovič. Razloga za razrešitev v sporočilu za javnost niso navedli.

Že nekaj ur predtem je novico objavil portal 24ur.com. Novšaku bi se mandat sicer iztekel leta 2024. Na njegovo mesto v Gen energiji naj bi nazadnje prišel Blaž Košorok, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo iz vrst SDS, s tem pa bi vlada Janeza Janše zaokrožila svoj vpliv v energetiki, so objavili.

V ozadju je slejkoprej boj različnih struj znotraj vladajočih krogov za nadzor nad skupino, pod katero ob hidroelektrarnah na Spodnji Savi in Termoelektrarni Brestanica spada tudi Nuklearna elektrarna Krško in ki bo bdela nad projektom drugega bloka krške nuklearke, ocenjenim na več milijard evrov.

Druga interpretacija je, da so nadzorniki zaupanje v Novšaka izgubili, ker naj bi bil preveč naklonjen nekdanjemu prvemu možu trgovca z elektriko Gen-I Robertu Golobu, ki se z Gibanjem Svoboda podaja  v volilno tekmo in v javnomnenjskih raziskavah kotira visoko.

Na 24ur.com pa omenjajo tudi, da naj bi nadzorniki Novšaku zamerili 1,4 milijona evrov (brez DDV) vredno pogodbo za piarovske storitve za projekt drugega bloka v Krškem z družbo Consensus v lasti Andreja Drapala

Novšak sicer velja za enega pomembnejših gospodarstvenikov iz desnosredinskih krogov, blizu stranki SDS. Gen energijo je vodil od 1. avgusta 2005, najprej kot družbo Eles Gen, maja 2006 pa je z izdvojitvijo Elesa postala Gen energija. Julija lani je nastopil novi štiriletni mandat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta