Požar na Bezeni: Vonj po zažgani plastiki vse do Maribora

Zagorela je tudi deponija z nenevarnimi odpadki na Bezeni pri Rušah; stanovalci posvarjeni, naj zaprejo okna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Enainpetdeset gasilcev iz šestih enot je za gašenje goreče deponije porabilo kar 120.000 litrov vode.
Andrej Petelinšek

Po več požarih po Sloveniji je včeraj zgodaj zjutraj zagorelo tudi na deponiji odpadnega materiala pri nekdanji Tovarna dušika Ruše (TDR) v naselju Bezena v občini Ruše. Požar se je razplamtel na površini 600 kvadratnih metrov, 51 gasilcev PGD Bistrica ob Dravi, Smolnik, Ruše, Lovrenc na Pohorju, Selnica ob Dravi in Slemen ga je s petnajstimi vozili gasilo štiri ure, pri čemer so porabili kar 120.000 litrov vode, pomagali so si tudi z delovnim strojem, požar pa dokončno zadušili z navažanjem materiala. "Takoj smo tudi aktivirali vse potrebne službe - inšpektorate, nacionalni inštitut za javno zdravje, nacionalni laboratorij za okolje in hrano, policijo. Opravili so tudi meritve zraka," je povedal Damijan Šteger, poveljnik Gasilske zveze Ruše.

Dim nad reko Dravo

Ker je požar ustvaril gost črn dim, so bili prebivalci posvarjeni, naj zaprejo okna in naj ne zračijo svojih stanovanj. Smrad, ki ga je raznosil veter, je najbolj prizadel Bezeno in Bistrico ter se razširil proti Mariboru. "Vstala sem ob 5.30 in nisem zavohala še ničesar. Se je pa videl požar, predvsem dim nad reko Dravo, kot da bi potoval po reki proti Mariboru. Pri nas ni bilo zadimljeno, a ko sem se kakšno uro kasneje pripeljala v Maribor, se je zelo vonjala zažgana plastika. Doma smo zaprli vsa okna, saj nismo vedeli, kaj se dogaja. Strah seveda obstaja, ker vemo, da je na območju nekdanje TDR bilo veliko odlaganja surovin, za katere ne vemo, kakšnega izvora so," se včerajšnjega jutra spominja prebivalka Bezene, ki stanuje kakšen kilometer od dogajanja. Ali so šle v zrak in vodo zdravju nevarne snovi, bodo povedali uradni rezultati meritev, ki jih je opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Županja Ruš Urška Repolusk, ki si je ogledala pogorišče, je povedala, da "po prvih analizah ni večjih odstopanj".

Boris Balant, inšpektor: "Pri podjetjih, ki se ukvarjajo z zbiranjem odpadkov, večjih nepravilnosti ne ugotavljamo."
Karin Potočnik

Brez škode in poškodb

Po zagotovilih lastnika deponije Matica Vaukana so zagoreli nenevarni odpadki, za katere imajo vsa dovoljenja - ostanki vozil iz reciklaže. "To so industrijski odpadki, ki so reciklirani in jih ni možno nadalje predelati. Gre v glavnem za pene, ki so v avtomobilih," je pojasnil in poudaril, da med gorečimi odpadki ni bilo gum, kot so nekateri sprva mislili, saj da jih na njegovem odlagališču ni, ker za to vrsto odpadkov nima dovoljenja. O tem, kaj je vzrok požara, ni želel špekulirati. "Že zelo dolgo delamo na tej lokaciji in nikoli ni bilo težav," je poudaril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta