Požar v Fragmatu: Večje onesnaženosti niso potrjene

Damijana Žišt Damijana Žišt
14.06.2019 18:39

Ob požaru v eni najsodobnejših evropskih tovarn za izdelavo izolacijskih plošč Fragmat v bližini Cerknice večmilijonska škoda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delce izolacijskih plošč je med gorenjem odneslo več kilometrov stran, zato preglejujejo tudi pašnike in travnike.
Robert BALEN

Po požaru v obratu izolacijskih plošč v podjetju Fragmat v Podskrajniku pri Cerknici, kjer je zagorelo v sredo zvečer, je bilo še včeraj dopoldne v zraku čutiti vonj po zažganem. Skozi popolnoma pogorel objekt podjetja oziroma tovarne, ki obsega halo in skladišče v velikosti 20.000 kvadratnih metrov in je veljala za eno najsodobnejših za izdelavo izolacijskih plošč, pa je bilo videti ostanke vode, ki so jo na gorečo stavbo nekaj ur zlivali gasilci, da so pogasili požar.
Ogled kraja dejanja je včeraj opravljalo osem kriminalistov in trije izvedenci nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki so ugotavljali vzrok nesreče, gasilci so stražili, če bi še kje tlel ogenj, na delu so bile različne inšpekcijske službe, ki so ugotavljale morebitno onesnaženost zraka in okolice.

Prve ugotovitve kažejo, da naj bi bilo zagorelo na glavnem stroju, ki proizvaja plošče stirodur.
Robert Balen

Vzrok nesreče bodo ugotovili kriminalisti

Pogorišče včerajšnjega požara si je skupaj s poveljnikom civilne zaščite Srečkom Šestanom ogledal tudi premier Marjan Šarec. Šestan je premieru opisal potek intervencije in mu povedal, da je bilo gašenje izvedeno zelo hitro in da pri tem ni bil nihče poškodovan.
Premier je gasilcem izrazil priznanje, saj so preprečili, da bi se požar razširil še na druge objekte v bližini. Objekt so na srečo dobro poznali, saj so v preteklosti v podjetju že imeli protipožarne vaje. Župan Cerknice Marko Rupar je povedal, da bodo uradni vzrok nesreče ugotovili kriminalisti skupaj s forenziki, po njegovih besedah pa prve ugotovitve kažejo, da naj bi bilo zaradi mehanske napake zagorelo na glavnem stroju, ki proizvaja plošče stirodur, ogenj pa se je potem razširil po vsej tovarni. Okoliškim prebivalcem so svetovali, naj prekuhavajo vodo, in sicer zato, ker je bil sistem ob gašenju tako obremenjen, da so morali določene dele vodovodnega sistema zapreti, zelo obremenjena je bila tudi čistina naprava.

Škoda sega v milijone evrov

​Kako velika škoda je nastala na zelo uspešni in najmodernejši tovarni za izdelavo izolacijskega materiala v Sloveniji, ki je bila zgrajena leta 2012, letos pa obnovljena, za zdaj ni znano. Vendar pa so bili samo tovarna, v kateri je zaposlenih 40 ljudi, stroji in material vredni najmanj 25 milijonov evrov. Tehnični direktor Fragmata in sin lastnika podjetja Rok Žgajnar je povedal, da se bodo prihodnji teden na kriznih sestankih dogovorili, kako naprej. Tovarna je sicer bila zavarovana, vendar ne vedo, kdaj in ali sploh bodo gradili novo, zaposleni pa so čez noč ostali brez delovnih mest. Žgajnar je sicer zelo pohvalil delavce, ki so se hitro in prisebno odzvali na požar, in seveda gasilce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta