Premier Šarec poslancu SDS Mahniču: Vi ste zadnji, ki mi lahko kaj očitate

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
16.12.2019 13:33

Burno se je danes opoldne začela decembrska seja s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Marjanu Šarcu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanec SDS Žan Mahnič
Robert Balen

Poslanec SDS Žan Mahnič je premierja izzval v zvezi z zaposlovanjem na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Ta tema sicer že od razkritja zaposlitve Šarčeve znanke na agenciji dviga prah ter zaostruje odnose med Sovo in Komisijo DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Mahnič je premierju očital prirejanje razpisa pri zaposlovanju za točno določeno osebo in nanj naslovil več vprašanj, med drugim tudi, ali je vplival na omenjeno zaposlitev in kdaj je nazadnje komuniciral z zaposleno na Sovi.

"Ugotovljene nepravilnosti ne vplivajo na pravilnost izbire postopka"

Premier Šarec je v odgovoru sprva opozoril na nekaj pomembnih korakov, ki so jih na ravni Sove storili v tej vladi: "Direktor agencije, ki ga je naša vlada na novo imenovala, je takoj obudil socialni dialog in uspel prekiniti stavko. Sova se je lahko na polno spet posvetila osnovni dejavnosti, to je zbiranje informacij, ki so pomembne za našo državo in za nacionalno varnost." Omenil je še prvo javno objavo razpisa in skrajšanega poročila brez stopnje tajnosti, pri čemer je dodal: "S temi ravnanji smo dokazali, da vemo, kaj hočemo, da želimo, da Sova deluje transparentno." Na očitke poslanca Mahniča se je odzval še: "Očitate mi klientelizem, očitate mi še ne vem kaj vse, vendar ste vi zadnji, ki lahko to počnete. Vi se na podlagi nekih lažnih novic na nekem portalu, ki mi očita razmerje in ne vem kaj še vse, na podlagi tega se vaš vrli Knovs spravi na lov."  O nepravilnostih pri zaposlitvi je dodal, da je to pojasnil že inšpektorat: "Bile so nekatere sistemske nepravilnosti, šlo je za dve zaposlitvi v prejšnjem mandatu in dve zaposlitvi v tem mandatu. In kamorkoli bo šel inšpektorat v javnem sektorju, bo lahko odkril takšne in drugačne nepravilnosti. Bistvo pa je, da nobena od teh nepravilnosti ne vpliva na pravilnost izbire postopka." Da bo Sova ugotovitve inšpektorata po njegovem zagotovilu upoštevala, je še dodal, nepravilnosti administrativne narave pa bo tudi odpravila. Poslanca je opozoril tudi: "Po eni strani sedite v Knovsu in tam zaslišujete, po drugi strani pa mene tukaj sprašujete na odprti sceni." Povedal je še, da bo na zaslišanje sicer prišel iz spoštovanja do Knovsa.

Podnebna kriza: Zapreti TEŠ in pridobiti druge vire energije 

Premier se je v nadaljevanju odzval na vprašanja poslanke Levice Nataše Sukič, ki je kritična zaradi "neodgovornega odlašanja in neaktivnostjo vlade pri soočanju s podnebno krizo". Premier se je odzval, da je podnebje tema, ki je bila dolgo časa zanemarjena, a da se je vlada močno zaveda in "aktivno naslavlja te zadeve". Opozoril je, da sicer Sloveniji niso v prid zakonodajne ovire, saj "smo edina država daleč naokoli, ki imamo presoje vplivov na okolje. Druge države nimajo tako zapletene zakonodaje, kot jo imamo mi. To je ta hip srž problema".  A ne glede na to je v pripravi nacionalni energetski in podnebni načrt, je nadaljeval premier. "Moramo se zavedati, da bo treba v bodoče zapreti TEŠ in pridobiti druge vire energije," je še izpostavil, ob tem pa še, da brez zaprtja termoelektrarn in brez gradnje drugega bloka jedrske elektrarne "ne bomo dosegli okoljskih ciljev, to pa je ogljično nevtralna družba do leta 2050". Vsak pri sebi bo moral poskrbeti za zmanjšanje rabe energije, je opozoril premier, ki je sicer Sukičevi očital, da Levica ni želela stopiti v vlado in aktivno prispevati k iskanju rešitev. "Iz klopi zelo lagodno opozarjate na stvari, v vlado pa niste želel," ji je očital.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta