Premier Marjan Šarec: S spremembo zakonodaje bo možen pregon "vikend tabornikov"

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
18.11.2019 14:13

Premier odgovarja na poslanska vprašanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Z začetkom novembrskega zasedanja državnega zbora (DZ) je opoldne razpravo odprl prvak Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič, ko je na predsednika vlade Marjana Šarca naslovil vprašanje glede priseljevanja oziroma, kot je že predhodno napovedal, "nerealnega razvrščanja določenih prosilcev za pridobitve uradnih dokumentov za bivanje v Sloveniji". Jelinčič je začel s trditvijo, da se Slovenija do lastnih državljanov obnaša mačehovsko, "medtem ko smo do tujcev zelo dobrohotni". Premier je pred odgovorom navrgel, da je to vprašanje pričakovano, saj da je SNS že leta 1992 v parlament prišla s podobnimi stališči, o naslovljeni temi pa: "Dejstvo je, da ima ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v načrtu ukrepe za lažje pridobivanje delovnih dovoljenj oziroma hitrejše za tiste, ki bi tukaj želeli delati, ker jih potrebujejo podjetja. Delovne sile primanjkuje in tam, kjer ni domače delovne sile, je zagotovo treba upoštevati tudi to." Nadaljeval je še, da to ni posebnost Slovenije in je enako še kje v Evropski uniji. Šarec je priznal še, da pri pridobivanju dovoljenj za stalno in začasno prebivanje gotovo prihaja tudi do zlorab, a hkrati dejal, da se s tem država tudi spopada. 

Šarec: Skupno v načrtu 3000 novih javnih stanovanj 

Poslanec Levice Franc Trček je problematiziral stanovanjsko politiko, ki da je glede na dosežke v zadnjih 30 let sploh ne moremo imenovati tako. Kot zgled je navedel Dunaj, ki se odlično spopada z reševanjem tega problema in opomnil: "Ne želim si naslednjo pomlad spet gledati šotorov pred DZ, ko nas bodo mlade generacije opozarjale na ta problem." Premier Šarec se je glede te problematike strinjal s poslancem Levice in povedal: "V zadnjih 30 letih je bilo gotovo storjeno premalo, drugače se ne bi o tem pogovarjali. Nekaj pomembnih korakov pa je bilo že storjenih." Navedel je, da Stanovanjski sklad RS trenutno gradi 1500 najemnih stanovanj, za katera so zagotovljena finančna sredstva, načrtuje pa da se še gradnja 1500 stanovanj. Poleg skupno dodatnih 3000 stanovanj pa je opozoril še na ustanavljanje javne najemniške službe, prek katere bi v javni najem lahko prišla prazna zasebna stanovanja. Med drugim je premier omenil še omejitev najemnin, ki se bodo lahko v enem letu zvišale do 10 odstotkov, v treh letih pa ne več kot 15 odstotkov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta